Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

31 dec 2010

Terugblik op 2010

2010. Het jaar dat het Nederlands Elftal tweede werd op het WK in Zuid-Afrika. Het jaar van bloggen voor de UIT-dagen, van een reis naar de Noordkaap. En het jaar dat de boeken in zal gaan als het jaar waarin ik afstudeerde.

Mijn studie journalistiek is afgerond.  Mijn afstudeervisie ging over hoe journalisten sociale media dienen te gebruiken: Twitter en Facebook hebben veel nuttige informatie, maar je moet de koren van het kaf onderscheiden. Nu alle punten zijn ontbreekt nog een diploma: kwestie van administratie.

Ik ben momenteel nog niet werkzaam in de journalistiek: de concurrentie is hevig en misschien ben ik zelf ook wat te ambitieus. Ik sta voor een keuze: freelancen voor diverse media (en dus in feite een eigen bedrijfje beginnen), of een vaste baan in de journalistiek. In deze decembermaand heb ik gegevens verzameld en gecodeerd voor een onderzoek voor het lectoraat communicatie & journalistiek. We analyseren hoe inwoners van twee gemeenten aan nieuws komen over bestuur/beleid. Een tijdelijk baantje.

Dit jaar heb ik regelmatig (vrijwillig) voorgelezen aan allochtone kinderen (rondom 6 jaar) met taalachterstand. Heel leuk hoe ze enthousiast bijna de boeken uit je handen rukken: het is echter niet de bedoeling dat zij lezen, maar luisteren ! Tilvi is een project van het Rode Kruis Utrecht.

Van de zomer was ik een weekje bij m’n ouders in Zwitserland – met als hoogtepunt een stukje zweefvliegen – en blogde ik voor de Utrechtse Introductie Tijd (UIT). Het was de eerste keer dat sociale media werden ingezet op dit studentenvenement: wij waren de pioniers.

En natuurlijk was daar natuurlijk ook een WK: een evenement dat mij een paar seconden beroemd maakte: twee keer deed ik een voorbeschouwing op een wedstrijd – in de huid van een Oranjesupporter – voor het Franse bloggerssite Les Observateurs, onderdeel van de Franse televisiezender France24. Kijkcijfers zijn er niet, maar de redactie heeft gemeld: ‘Vous êtes passé à des heures de haute écoute’. Oftewel:  prime-time uitgezonden.

Het hoogtepunt van het jaar was de reis naar de Noordkaap die ik met mijn 95e-jarige Oma maakte: we voeren langs Fjorden en meerden aan in steden zoals Trondheim en Tromso. Het weer was niet zo goed (mist op de Noordkaap), maar een geweldige ervaring! Noorwegen is een geweldig land, vol natuur, ruwe landschappen en toch een hoog levensniveau!

Het wellicht belangrijkste punt op professionneel gebied was de lancering van deze website. Hier kan iedereen mijn beste producties lezen en blog ik regelmatig over wat mij bezig houdt. En ik ben heel blij met het concept dat ik met mijn neef Sjoerd ten Kate en Antal van Wijk – die het heeft uitgevoerd – hebben bedacht: een tagcloud als presentatie, en onderin de laatste tweets en de laatste producties.

Een modern concept dat in 2011 nog meer zal worden uitgebuid. Vooralsnog wens ik U allen een voorspoedig 2011 toe !

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.