Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

3 jan 2018

Terugblik op 2017

Het is sinds jaar en dag een traditie binnen de familie Oldenziel: aan het eind van het jaar wordt er vanuit Zwitserland een Kerstbrief verstuurd naar familie/kennissen in Nederland, waarin elk familielid zijn belevenissen van het jaar vertelt. Hieronder de bijdrage van uw favoriete journalist/blogger, vertaler en gids.  

Bij het schrijven van dit verhaal zojuist bloemen in een vaas gezet: rederij Schuttevaer en ik hebben officieel afscheid van elkaar genomen. Gidsen zijn deze zomer vervangen door een automatisch spraak systeem. Nu zal ik het bijbaantje niet snel gaan missen, het leuke contact met de schippers en collega’s wel. En het contact met de rederij is niet helemaal verdwenen.

Ik heb mij dit jaar ‘omgeschoold’ tot stadsgids (geslaagd voor examenwandeling bij toerisme Utrecht, één van mijn opdrachtgevers), waarbij ik via diverse partners, waaronder rederij Schuttevaer maar ook bijvoorbeeld de Winkel van Sinkel, om maar eens een bekende naam te noemen, aan klanten kom door bijvoorbeeld een link op hun website. Ook heb ik zelf een eigen website laten maken: www.030gids.nl. Ook hier kunnen mensen zich inschrijven voor een wandeling, mogelijk in combinatie met een andere activiteit. Het is leuk om Utrecht vanuit de toeristische kant te leren kennen.

Ook ben ik nog steeds actief in de journalistiek: ik schrijf stukjes voor Utrechtse websites, mijn eigen blog, al zou ik graag weer de meer ‘diepgravende’ kant van het vak op willen, maar de markt verandert. Het is interessant hoe de technologie en digitalisering de journalistieke markt veranderen en welke oplossingen daarin te vinden zijn.

De derde tak van mijn bedrijf zijn vertalingen: in oktober zette ik ook hier een nieuwe stap door als tolk te fungeren, oftewel mondeling vertalen. Bijvoorbeeld tussen een stichting die activiteiten voor kinderen in een arme wijk organiseert en een delegatie uit Benin: uitwisselen van ideeën. Dit ‘simultaan vertalen’ is goed bevallen: een nieuwe pijl op mijn boog waar ik vaker gebruik van hoop te maken.

In november ging ik mijn tweede jaar in als bestuurslid van het Vve Andreasklooster aan de Springweg in Utrecht, waar ik nog steeds woon. Bijzonder leuk om de ins en outs mee te maken. We hebben een actief bestuur van vier man (48 appartementen) zodat er vrij veel gebeurt, meer dan de ‘verplichte’ zaken. Zo willen we komend jaar de buizen van ons stookhok vervangen, die zijn over de houdbaarheidsdatum heen.

Tennissen doe ik ook nog steeds, bij TC Domstad: dit najaar werd ons competitieteam voor het eerst geen kampioen, op één punt na. Nu begonnen al die titels een beetje te vervelen en je moet je tegenstanders ook wat gunnen… Op persoonlijk vlak beleefde ik een primeur door als individueel speler een (open) toernooi op mijn naam te schrijven, op mijn oude club TC de Uithof nog wel. Nostalgie doet wonderen.

Ik wens U een voorspoedig en gezond 2018.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.