Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

12 jun 2017

De kerk van de nieuwe generatie

De beleving van God in een modern jasje, met muziek en een priester met humor, dat is Motion Church. Het is dan ook niet zo gek dat het publiek dat elke zondag naar Ottone op de Kromme Nieuwegracht komt, vrij jong is. ‘De meerderheid is young professional, de gemiddelde leeftijd 35 jaar,’ vertelt Kees van Velzen, pr-man van de kerk. ‘We passen goed bij het karakter van Utrecht: jong en hoogopgeleid.’

De dienst begint met een band: alsof een negentiende-eeuwse kerk is omgedoopt tot concertzaal. Swingende muziek, een zanger en gitaristen spelen voor dansende gelovigen die met de handjes in de lucht mee swingen. Op de achtergrond een groot scherm waarop de gezongen teksten verschijnen en de hashtag #geven.

Foto: Gerard Arninkhof

De priester van deze zondagmiddag is Gilbert Thera: hij draagt een spijkerbroek en een jasje en is getrouwd met Sharon Kips, voormalig winnares van het talentenjachtprogramma X-factor. Net zoals zijn vrouw weet hij het publiek goed te bespelen: ‘Volg de weg van Jezus, met cruisecontrol,’ grapt hij. ‘Sommigen denken dat er, net zoals je instant noodles kunt bestellen, instant wonderen bestaan.’

Diversiteit

‘Oubollige taal haalt de humor uit het verhaal,’ zegt pr-man Van Velzen later. ‘Dit is storytelling. Deze generatie
is niet op zoek naar katholiek of protestant, doet niet aan hokjesdenken. Ze zoeken een plek om God te beleven, met mensen van verschillende etniciteit en achtergrond.’

De kerk heeft geen leden en leeft van donaties. ‘Er zijn zo’n 400 mensen bij betrokken in Utrecht, we zitten ook in andere steden,’ vertelt Van Velzen. ‘Geen lidmaatschap betekent veel vrijheid. Het voelt als een sociëteit: voor en na de dienst wordt er gegeten en gepraat. En de kerk doet meer dan alleen diensten organiseren. ‘Mensen kunnen deelnemen aan andere activiteiten zoals een wijnproeverij, hardlopen of een kookcursus. Geheel vrijblijvend,
wanneer men wil. Flexibiliteit en vrijblijvendheid zijn de toverwoorden van de nieuwe generatie.’

Dit artikel verschijnt deze maand in de Binnenstadskrant,in het nummer gewijd aan kerken. 

Terug naar Utrechtse plekjes

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.