Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

4 apr 2017

‘Op mijn vijftiende stond ik al in de salon’

Bij De Bruijn is het knippen een ambachtelijke traditie. Al sinds 1848 is de familie aanwezig in de Binnenstad. Michael (33) is de zesde generatie. Hij is samen met zijn vader eigenaar.

Het begin van de Springweg kenmerkt zich door authentieke boetiekjes en winkeltjes. In dit rijtje past Kapsalon de Bruijn, oorspronkelijk een mannenkapper, maar nu voor dames en heren.Het ambacht is er bij Michael met de paplepel ingegoten, maar hij heeft net zoals zijn beroepsgenoten de kappersschool gevolgd, maar dan wel met een streep voorsprong. ‘Ik draaide al vanaf mijn vijftiende mee in de salon: vegen, afrekenen, haar wassen. Op school leerden we eerst permanenten, wij vinden het belangrijk om meteen te kunnen knippen ’. Ook buiten werktijd wordt er wel eens over werk gesproken. ‘Als hij niet gewerkt heeft vraagt mijn vader ’s avonds altijd hoe het gegaan is die dag’.De Bruijn II
De reputatie van De Bruijn reikt ver buiten de stadsgrenzen. ‘Mensen uit Engeland komen een paar keer per jaar naar Utrecht. Ze stellen hun knipbeurt altijd uit totdat ze weer hier zijn’, vertelt Michael met enige trots. Maar ook Utrechters zijn trouw, zoals mevrouw Alflen (een bekende familie in Utrecht) die hier al sinds 1986 komt. ’Ze is inmiddels tachtig en een bezoek aan onze salon is voor haar een uitje geworden. Ze zit er elke week’.
Michael woont boven de salon, al sinds zijn derde. Zijn werk- en woonruimte zijn slechts gescheiden door een wenteltrap. ‘Het is een leuke, sociale buurt, de bewoners hebben goed contact onderling. We lopen regelmatig bij elkaar binnen’, zegt Michael. De sociale cohesie is goed, ook onder ondernemers: ’We houden elkaar goed in de gaten. Er is een onderling belsysteem voor als iemand iets verdachts ziet’.
In 2023 bestaat de salon 175 jaar. Michael wil bij die gelegenheid graag het predikaat Hofleverancier krijgen. ‘We hebben genealogisch onderzoek moeten doen  om te bewijzen dat we echt al zo lang bestaan. En laten zien dat we geen juridische antecedenten hebben’.

Dit artikel werd in 2015 geschreven voor de Binnenstadskrant.

Terug naar plekjes in Utrecht

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.