Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

24 sep 2015

Hoe Zwitsers dorp de komst van asielzoekers afkoopt

Het rijke Zwitserse dorpje Oberwil-Lieli betaalt liever een hoge boete dan ook maar een asielzoeker te herbergen.

De fusiegemeente Oberwil-Lieli is een typisch Zwitsers dorpje: schoon, rustig en vooral rijk. De aanwezige kranen wijzen erop dat de bouw er hoogtijdagen viert. Niet zo gek: sinds het een eigen snelweg-afslag heeft (2011), ligt het nog maar 15 minuten van financieel metropool Zürich.

Maar er is geen ruimte voor de acht migranten die het dorp van de zwitserse overheid zou moeten verwelkomen. De twee gebouwen die het kanton Aargau, waar het dorp bijhoort, voor had gevonden, heeft burgemeester Andreas Glarner naar de vlakte gehaald. Hij betaalt liever 290 000 Franken (249 000 Euro), zo melden Zwitserse media. De boete (mogelijk door een maas in de wet), door het kanton per ingang vanaf volgend jaar vertienvoudigd, is reeds in het gemeentebudget van 2016 verwerkt.

Een harde lijn die de nieuwssprieten van de (internationale) pers geraakt heeft. ‘Wat zou U doen als een familie uit oorlogsgebied zich hier meldt?’, vraagt een reporter van het Duitse ARD (zie video hierboven): ‘Terugkeren’, is het harde antwoord van Glarner. ‘Het gaat een beetje ver, maar wel in de goede richting’, zegt een bejaarde bewoner in de Zwitserse krant Le Matin. Oberwil-Lieli telt 2200 inwoners, waarvan 10% buitenlanders, vooral Nederlanders en Duitsers. En Afrikanen?: ‘Die zijn hier welkom, op voorwaarde dat ze werken’, zegt de burgemeester, die geen geld overheeft voor uitkeringen.

De rechtse SVP is in de meerderheid in het dorp. Deze partij is vooral bekend door haar posters met zwarte schapen en de immigratiewet (quota) die het zwitserse volk via een referendum in 2013 accepteerde. Over een maand zijn er parlementaire verkiezingen. Glarner ambieert een zetel in het Zwitserse parlement in Bern, en deze harde anti-migranten houding is de manier om zich te profileren. En dat werkt. Aan het einde van de reportage van de ARD laat hij talloze felicitatiemails zien. Of dat genoeg is voor een zetel in Bern zullen de verkiezingen op 18 oktober uitwijzen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.