Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

9 sep 2015

En toch is hardlopen gezond

De Singel ter hoogte van Sonnenborgh

De zon schijnt, het licht valt door de bomen op de Sterrenburg. Wandelaars, snuffelende en blaffende honden genieten van deze warme zondagmorgen. Ik ook. Ik loop hard. Maar hoe gezond is dat eigenlijk, sporten midden in de stad? Want de lucht zit er vol fijnstof, koolmonoxide en andere potentieel gevaarlijke uitlaatgassen.

Aan de andere kant van het nog stille water ligt de Catharijnesingel, een van de meest ‘besmette’ wegen van de stad. Volgens atlasleefomgeving.nl ligt de concentratie fijnstof hier tussen de 15 en 16 microgram per kubieke meter lucht (cijfers uit 2013), een bijzonder hoge concentratie. Het zijn deeltjes kleiner dan 2.5 micrometer (een miljoen-ste deel van een meter). Belangrijk om te weten: hoe kleiner het deeltje, hoe gevaarlijker voor het menselijk lichaam.

‘Wanneer je sport haal je dieper in, krijg je meer zuurstof binnen en daarmee verhoogt het risco van het inhaleren van schadelijke gassen en fijnstof’, legt Jelmer Krom van het Longfonds uit. ‘Het is bewezen dat hierdoor de klachten van astma- en COPD-patiënten verergeren. Het kan hun wel een half jaar van hun leven kosten, maar ook gaat hun levenskwaliteit erop achteruit’. Als gezonde dertiger hoor ik gelukkig niet bij deze doelgroepen.

Langer leven

Een ander niet te negeren factor is de wind. Die kan de luchtvervuiling verplaatsen. De landelijke GGD adviseert een afstand van vijftig meter tussen vervuilde wegen en bewoning. En dit is precies de afstand tussen het Zocherplantsoen en de Malie- en Tolsteegsingel.

‘Je kan ook een ongeluk krijgen’, zegt hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht Bert Brunekreef. ‘De risico’s van het inhaleren van fijnstof wegen niet op tegen de effecten van sporten. Brunekreef noemt een onderzoek dat onlangs uitwees dat fietsen – ook in de stad – je levensduur verlengt. En relativeert: ‘Het tijdstip speelt ook een rol. Op mooie zomerse dagen hangt er in de namiddag buiten de stad meer ozon (een ander ongezond gas) in de atmosfeer. Maar als je de keuze hebt, kun je toch beter in een natuurgebied sport beoefenen dan in de stad’. Na een half uur zit mijn hardloopronde erop. Ik besef dat ik over straten ben gelopen waar de uitlaatgaswaarden hoog liggen, zoals de Weerdsingel Westzijde en de Catharijnesingel.

En denk: de volgende keer maar weer langs de Kromme Rijn.

*Dit artikel verschijnt deze week in de Utrechtse Binnenstadskrant

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.