Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

23 jun 2015

Van Uitloper tot Tourmaker

Utrecht. Eindhoven, Rotterdam, maar ook Italie, Brazilië en Colombia. De aantrekkingskracht van de Tour de France kent geen grenzen. Zeker niet voor vrijwilligers die voor sommigen een oceaan oversteken om de Grand Départ van dichtbij mee te maken. Maandagavond werden de Tourmakers warmgemaakt op een inspiratiesessie in het pittoreske spoorwegmuseum.

Voor de Utrechter is de Tourstart net zo bijzonder als degene die van ver is gekomen. Ondanks de in geel ingepakte bomen en de versierde straten en winkeletalages besef ik nog nauwelijks dat het grootste wielerevenement ter wereld – dat ik  in mijn jeugd hartstochtelijk volgde – in ‘mijn’ Domstad zal starten. Dertien jaar geleden ontdekte ik de stad als UITloper tijdens de Utrechtse Introductie Dagen, nu laat ik Tourfanaten en officials de stad ontdekken en op hun gemak voelen.

Burgemeester Jan van Zanen kwam de 1500 Tourmakers een hard onder de riem steken: ‘Er zijn altijd mensen die klagen, maar tegen hen zeggen we: kom maar op! ’. Zijn collega-burgemeester uit Rotterdam Aboutaleb, die het event in 2010 mocht organiseren: ‘Wij komen na 5 juli oordelen, en weten zeker dat het 100% geslaagd zal zijn.’ Bemoedigende woorden, ook al weet je dat deze hoogwaardigheidsbekleders dit gedeeltelijk voor de bühne zeggen.

Na de Franse patatjes, de gratin en de wijn werd tijdens het officiële gedeelte beelden van racende wielrenners getoond gemengd met plaatjes van de Domtoren en andere Utrechtse blikvangers. Kippenvel !  Via het beeldscherm noemde Tour de France-directeur Christian Prudhomme in zijn Engels met duidelijk Frans accent de mogelijkheid dat een Nederlandse renner de Utrechtse etappe zou kunnen winnen: gejuich viel hem ten deel. Het feestje wordt nog mooier als Tom Dumoulin die gele trui in de wacht sleept.

Maar voor de Tourmaker is het event niet enkel een feestje: je draagt verantwoordelijkheid met flexibiliteit, gastvrijheid en omgevingsbewustzijn als sleutelwoorden. ‘Het wiel schept een band, een vrijwilliger is niet meer dan een klein tandwiel’, zo verwoorde met gevoel voor retoriek de presentator de nodige éendracht tussen vrijwilligers en de organisatie . ‘Maar je moet niet verslappen, elk onderdeel is belangrijk’.  Het is hard werken, er worden 4000 diensten gedraaid.

En daar waar ik elke augustus weer met enige nostalgie tijdens de UIT-dagen groepjes studenten in verschillende kleuren door de stad ziet slenteren om 3000 nieuwkomers wegwijs te maken, zullen het eerste weekend van juli de Tourmakers zo’n 600 000 bezoekers op hun gemak moeten stellen.  Met twee kleuren voor éen gevoel, het geel-blauw voor een herrinering voor het leven.  Aan het einde van de avond namen de 1200 aanwezige Tourmakers hun kleding in ontvangst. Omstreeks negen uur verlieten zij met hun accessoires het Spoorwegmuseum. Het gaat nu echt beginnen. Door de regen kwam de bijbehorende regenjas meteen goed van pas.

 

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.