Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

7 mrt 2013

En ineens slaat het noodlot toe…

Stoere sport, ijshockey. Maar ook levensgevaarlijk. Dat ondervond Ronny Keller, verdediger van het Zwitserse EHC Olten afgelopen dinsdag. Hij is na een zware val tegen de boarding als gevolg van een forse bodycheck van een tegenstander verlamd en kan nooit meer lopen.

Zie hier de beelden. Wegens technische storing is enbedden even niet mogelijk. Excuses voor het ongemak.

UPDATE 11 maart 2013

In de 77e minuut van het  duel Olten – Langenthal (tweede divisie) werd de verdediger na een bodycheck van zijn tegenstander Stefan Schnyder tegen de boarding geduwd. Hij maakte een vallende beweging waardoor zijn hoofd als eerste de boarding raakte. De klap was zo heftig dat zijn helm geen bescherming bood. Na lange minuten op het ijs hebben gelegen is Keller, 33 jaar, naar een gespecialiseerde inrichting gebracht. Na twee dagen was het oordeel van de artsen onverbiddelijk: de schade  aan de halswerfsels is niet meer terug te draaien.

In de Zwitserse ijshockeywereld is er een debat losgebarsten over de gevaren van ijshockey en wat te doen om dit soort ongelukken te voorkomen. Om het publiek te vermaken wordt het spel steeds sneller en daarmee de klappen tussen spelers steeds zwaarder. De spelers zelf voelen er niks voor om regels te veranderen, dit terwijl het aantal hoofdblessures de afgelopen tien jaar fors is toegenomen. En zeker tijdens de play-offs, waar het er echt om gaat, verlangen trainers veel aggressiviteit van hun spelers.

Keller’s tegenstander Stefan Schnyder kreeg voor deze zware bodycheck van achteren de zwaarste straf : hij werd het ijs afgestuurd (vergelijkbaar met de rode kaart in het voetbal)  en er hangt hem een paar wedstrijden schorsing boven het hoofd. Zelf zal hij sowieso dit seizoen niet meer het ijs opgaan: hij is zelf ook erg geschrokken van het ongeluk. Net zoals  de vele Zwitserse ijshockeyfans die massaal steunbetuigingen sturen naar Ronny Keller, via een speciaal door zijn club aangemaakte emailadres of Facebookpagina.

Het is niet de eerste keer dat een Zwitserse ijshockeyer zo’n noodlot overkomt. Oud-speler van HC Lugano Pat Schaffhauser lijdt sinds 1995 aan dwarslaesie na een (veroorloofde) bodycheck van zijn toenmalige tegenstander Roth (HC Davos). Zijn stichting  zet zich sindsdien in voor preventie en hulp bij ijshockeyongelukken.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.