Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

12 sep 2012

Taboestemmen

De rol van Geert Wilders op regeringsniveau lijkt uitgespeeld: vrijwel alle partijen sluiten hem uit. Maar de PVV fungeert vandaag als scheidsrechter in de strijd tussen VVD en PvdA.

Twee jaar geleden voerde Geert Wilders campagne op rechts: geen buitenlanders meer, aanpak criminaliteit, stop de massa-immigratie. Tijdens een tv-debat bood hij ironisch excuses aan aan de Marokkanen: ‘Niet zes keer, maar zeven keer meer crimineel dan Nederlanders’. Op 9 juni 2010 wist hij op het laatste moment zetels weg te kapen bij de VVD. Zogenaamde ‘taboestemmen’: de kiezer durft er bij de peilingonderzoeken niet voor uit te komen dat hij voor Wilders kiest.

De PVV heeft inmiddels een horde trouwe kiezers op rechts: deze mensen durven nu openlijk hun liefde voor Geert te uiten. Maar op links vallen er nog een hoop zieltjes te winnen. ‘Geen geld naar de Grieken, maar naar de zieken’. Wilders’ Eurofobische toon en het feit dat hij opkomt voor de ouderen gaan hem stemmen opleveren.

De vraag is nu: hoe ‘taboe’ is Wilders op links? Gaat de PVV ‘last-minute’ stemmen wegkapen bij PvdA of SP? Het zou zomaar kunnen. En dit speelt de VVD dubbel in de kaart: niet alleen keren teleurgestelde PVV-stemmers, die hun leider zagen weglopen bij de Catshuisonderhandelingen, terug naar de VVD, maar ook kunnen de liberalen profiteren van linkse PVV-stemmers. Wilders zou Rutte alsnog een behoorlijke dienst kunnen bewijzen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.