Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

24 feb 2012

‘Half demente’ Le Pen krijgt geen excuses voor beledigingen uit linkse hoek

De rechtse presidentskandidate Marine Le Pen weigerde donderdagavond  in debat te gaan met haar linkse tegenpool Jean-Luc Mélenchon. Het programma Des paroles et des actes was theater van twee politici die elkaar continu in de haren vlogen.

De leidster van het Front National verweet de presentator David Pujadas ‘Commerciële belangen. Daarmee voldoet U niet aan de verwachtingen van de kiezer’. Vervolgens kreeg de linkse Jean-Luc Mélenchon (1% in de peilingen) er flink van langs. ‘Waarom zou ik met U in debat gaan? U bent slechts een lokmiddel voor François Hollande’.

Vervolgens kwam Le Pen met een lijst van beledigingen van Mélenchon aan haar adres. Die had haar de afgelopen weken uitgemaakt voor onder andere vleermuis, barbaar, fascist en ‘half dement, waarmee U toch nog een goede helft overhoudt’, hield de linkse politicus donderdagavond vol. ‘Ik zal Uw campagne tot het einde blijven verpesten’.

Uiteindelijk wilde Le Pen het debat aangaan, op voorwaarde dat zij excuses zou krijgen van Mélenchon voor diens uitspraken en dat hij tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet op François Hollande zou stemmen. Een aabod dat het ‘debat’ alleen maar verhitte.

‘Daar kunt u de hele nacht op wachten’, was het antwoord van Mélenchon, die Le Pen eraan herinnerde dat haar vader, oud-partijleider van het Front National, de omstreden schrijver Robert Brasillac afgelopen zondag citeerde op een congres in Lille. maar, zo vond Le Pen, ‘ik lees ook wel eens Robespierre voor maar dat maakt mij nog geen moordenaar’.  

‘Des paroles et des actes’ werd donderdagavond bekeken door 5,7 miljoen Fransen, zo’n 21,7% van het marktaandeel.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.