Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

23 feb 2012

Spaanse reactie op Franse satire is teken van zwakte

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_OP8Yo0zTI4[/youtube]
Het Franse satirische programma ‘Les Guignols de l’info’ suggereert dat Spaanse sporters doping zouden gebruiken. Tot grote woede in Spanje.

Een Franse speler van Real Madrid mocht dinsdagavond geen interview geven aan Canal Plus na afloop van een Champion’s league-wedstrijd van de Spaanse ploeg, zo melde een verslaggeefster. Er ligt een aanklacht van de Spaanse tennisbond bij de zender en sporters zoals Rafael Nadal vinden dat het satirische programma te ver is gegaan.
De Spaanse verontwaardiging is enigszins te begrijpen. Het programma suggereert immers dat alle sporters uit het land aan de illegale middelen zouden zitten. ‘De economie is het enige in Spanje is waar het niet in zit’, concludeert de presentator (een typetje van de Franse sterpresentator Patrick Poivre d’Arvor). In de filmpjes plast Rafael Nadal zijn tank vol om vervolgens aangehouden te worden voor te hard rijden (‘Spaanse sporters winnen niet per toeval’), wordt een petitie voor Contador door Spaanse sporters ondertekend met een naald en zingen diezelfde sporters een liedje waarin het gebruik van verboden middelen wordt toegejuicht (‘Ik heb 15 liter bloed in de ijskast staan’).
In Spanje ziet men deze spot als een vorm van jaloezie: Frankrijk volbrengt nauwelijks sporters van dit niveau. De feiten geven hen (deels) gelijk, maar het is een te makkelijke conclusie: ‘Les Guignols de l’info’, drijft spot met bekenden uit alle werelddelen, om te beginnen die uit eigen land: Sarkozy, DSK en, om het maar bij wielrennen te houden, Richard Virenque. De woorden van de oud-Festina-renner na zijn doping-schandaal à l’insu de mon plein gré’ (‘ik wist het niet’) kwamen in die tijd veelvuldig terug.
Maar de echte Virenque windde zich er niet over op. Ook Nicolas Sarkozy hoor je niet wanneer hij in diverse afleveringen geld krijgt van de (demente) Loreal-erfgename mevrouw Bettancourt om zijn campagne te financieren. Als publiek figuur dien je immers boven dit soort humoristische aantijgingen te staan. Het is ‘slechts’ satire, waar elke grap met een korreltje zout moet worden genomen.
De Spanjaarden reageren echter fel. Dat hoort bij hun karakter, maar misschien zit er meer achter? Zouden ze iets te verbergen hebben? Ze kunnen beter voorbeeld nemen aan ex-PSV-praesus Harry van Raaij, die op een nieuwjaarsreceptie van zijn club vol zelfspot reageerde op een typetje van hem bij Kopspijkers. Negeren is ook een optie. Maar met allerlei aanklachten reageren is een teken van zwakte.
Enkele voorbeelden uit les Guignols de l’info
– Tijdens de presidentsverkiezingcampagne 2002 werd Jacques Chirac, met lange neus, neergezet als ‘super menteur’ (super lieger).
– De Franse doelman Fabien Barthez vertegenwoordigt een humanitaire organisatie om het Franse voetbalelftal te helpen.
– De Franse zwemmer Alain Bernard die krachtsport boven zwemmen prefereert. ‘ik ben bang voor water. Ik wil er zo snel mogelijk weer uit om weer verder te kunnen trainen’
DSK, die in elke keer in ochtendjas verschijnt met de woorden ‘Excusez-moi, je sors de ma douche’(sorry, ik kom net onder de douche vandaan). De socialistische kandidaat Francois Hollande luistert hem af door stiekem vrouwen op hem af te sturen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.