Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

4 sep 2011

Uetlibergbahn, het steilste normaalspoor van Europa

De Uetliberg. Een berg aan de rand van de stad Zürich, ter herkennen aan haar toren en een antenne op de top. Te bereiken met de trein, per fiets of lopend : en mooi dag(je) uit.

Vanaf Zürich HB rijdt er elk half uur een geel-rood kleurig treintje (treinlijn S10) de berg op en af. De rit duurt een half uurtje. Na het station Triemli (waar je soms moet overstappen) verandert het in een echt bergtreintje : het steilste normaalspoor van Europa, door bochten en bossen. Bij onbewaakte spoorwegovergangen moet de machinist zijn trein laten fluiten. De ritprijs tot het eindstation kost ongeveer 10 Franken.

Vanaf het eindstation is het nog een kwartiertje lopen naar de top (871 meter) : hier staat, naast de antennetoren, een pyramidevormige toren van zo’n 40 meter hoog, die je met een trap kunt beklimmen : vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving. Je ziet de vliegtuigen van het vliegveld opstijgen en, bij helder weer kun je de witte toppen van de Alpen zien.

Het gebied rondom de Uetliberg biedt vele wandel- en fietsmogelijkheden : van makkelijk tot moeilijk. Er zijn twee tussenstations, waardoor je veel in- en uitstapmogelijkheden hebt. Als je niet wist dat er een stad in de buurt was zou je je in de echte ruige natuur wanen: het is er stil en de paadjes zijn soms steil. Persoonlijk kies ik ervoor om de snelste looproute richting stad te nemen: die wandeling duurt zo’n twee uur.

In de herfst is de Uetliberg een geliefde plek voor de inwoners van Zürich: wanneer hun stad in de mist zit, is het een mooie gelegenheid om het zonnetje op te zoeken, boven de wolkenzee, waar deze berg vaak bovenuit steekt. In de winter, als de berg bedekt is met een laag sneeuw, kun je er sleeën.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.