Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

4 sep 2011

Gratis fietsen huren voor mooie tochten rondom Zürich

De stad Zürich en haar omgeving lenen zich uitstekend om fietstochten te maken over heuveltjes, door de straten en langs het meer.

Op vele plekken kun je gratis fietsen huren, zoals  achter het station Zürich-Enge (maar het kan op meerdere plekken. Keurige fietsen met versnellingen, een slot en een mandje voor je spullen achterop. De borg bedraagt 60 franken per fiets en je kunt ze tot half tien `s avonds terugbrengen. Wees er wel vroeg bij, want het aantal fietsen is beperkt.

De stad Zürich is goed voorzien van fietspaden: ze zijn met gele strepen op de weg aangegeven. Ideaal als je iets sneller van plek naar plek wil bij het bezoeken van de stad. Fietsenstallingen zijn er niet, maar je mag je fiets aan hekken of tegen muren plaatsen.

Langs het meer kun je mooie tochten maken : helaas vaak langs de provinciale weg. Een alternatief is hoger op de helling fietsen. De tocht langs het meer naar Rapperswil heen en terug bedraagt zo’n 100 kilometer. Tip: vanaf Horgen (westkant van het meer, +/- 15 km ten zuiden van Zürich), kun je met de Ferry oversteken naar Meilen: de vaart duurt en kost (inclusief fiets) drie Franken.  De Oostkant van het meer heet de Goldküste, vanwege haar dure villa’s en huizen en de mooie zonsondergang.

Langs de Zürichsee zijn een aantal stranden te vinden, zoals de Zürichhorn, aan de Zuidoostkant van de stad. Een fijne plek om in het gras bruin te worden. Je kunt er langs beelden wandelen, van onder andere de Zwitserse beeldhouwer Jean Tinguely.

De toegang tot het meer is niet ideaal: je kan vanaf de aanlegsteiger het water inspringen, maar na het zwemmen moet je over gladde stenen: een goede gelegenheid om je evenwicht te oefenen. Het vormde het enige minpuntje van een verder geslaagde dag. Voor een makkelijkere toegang tot het meer (strandje) moet je betalen voor zogenaamde ‘Seebadi’s. Uitzondering hierop is Oberer Letten, op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station (Zürich HB), naar het zuiden.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.