Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

15 aug 2011

Terugkerende Mulenga sleept puntje uit het vuur voor FC Utrecht

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=8UZuJkFb2RQ[/youtube]

FC Utrecht is zondagmiddag in Stadion Nieuw Galgenwaard niet verder gekomen dan een 2-2 gelijkspel tegen de Graafschap. Invaller Mulenga was met twee treffers de gevierde man: hij bracht zijn team terug na een 0-2 achterstand.

Op basis van de eerste zestig minuten mag FC Utrecht van een wonder spreken. Met name in de eerste helft speelde de thuisploeg te traag en hadden de spelers moeite elkaar te vinden. Begrijpelijk: slechts vier – Schut, Wuytens, Asare en Lensky – van de elf spelers binnen de lijnen behoorden vorig seizoen tot de basiself. Daarnaast waren Demouge en Duplan niet beschikbaar wegens blessures.

Deze omstandigheden excuseren de belabberde eerste helft van de Domstedelingen echter niet. Strijdlust en passie, normaliter de grootste kwaliteit van de FC – en des te belangrijker in deze onzekere tijden – ontbraken. De Graafschap kwam dan ook logischerwijs op voorsprong: de superboeren speelden rustiger, oogden meer als een eenheid en toonden agressiviteit: dit werd beloond met de 0-1. Deze treffer was een terechte afstraffing voor het slordige (uit)verdedigen van de thuisploeg. 

Na de rust kwam er een ander FC Utrecht uit de kleedkamer: de inbreng van Jacob Mulenga – terug na negen maanden blessureleed – zorgde voor meer druk voorin en de tomeloze inzet van de Zambiaan straalde af op zijn ploeggenoten. Maar het duurde een poosje voordat deze mentaliteit beloond werd. Integendeel, de Graafschap kwam zelfs op 0-2, na slordig balverlies op het middenveld van de FC.

Dit doepunt luidde een andere wedstrijd in. De thuisploeg gooide eindelijk alle schroom van zich af en creëerde kansen. Inzetten van Wuytens en Gerndt werden van de lijn gehaald, dezelfde Gerndt trof slechts de paal. Uiteindelijk werd Mulenga de held, door twee maal binnen zes minuten doel te treffen. Eerst door een voorzet van invaller Boldewijn – net een minuutje in het veld –  vakkundig af te ronden, vervolgens door een rush enigszins gelukkig in het doel te werken. Verder kam het niet.

Dit laatste half uur bewijst dat er wel degelijk kwaliteit zit in dit nieuwe FC Utrecht, met name voorin. Gerndt is een snelle doelgerichte spits, die ook nog eens kopsterk is. Doepunten kunnen niet uitblijven met deze Zweed. Samen met Mulenga kan hij een sterk duo vormen in de aanval. En al hebben de andere linies in kwaliteit verloren (Cornelisse en Silbenbauer worden gemist), FC Utrecht kan, wanneer het eenmaal gesmeed is, voor een plek in het linkerrijtje gaan.  Op voorwaarde dat er negentig minuten lang gestreden wordt, en niet slechts een helft.  

Stadion Nieuw Galgenwaard: 17 500 toeschouwers

Scheidsrechter: Braamhaar

Doelpunten: 14e Poepon 0-1, 59e El Hassanoui 0-2, 77e Mulenga 1-2, 83e Mulenga 2-2

FC Utrecht: Van Dijk; van der Maarel (46e Mulenga), Nilsson, Schut, Zullo (77e Boldewijn); Martensson (84e Sarota), Wuytens, Asare, Lensky; Oar, Gerndt

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.