Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

16 jun 2011

Met geld maak je een wereldhit

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qMxX-QOV9tI[/youtube] 

Geld is na de liefde ongetwijfeld het meest gebruikte thema in de popmuziek. Momenteel figureert  de Britse zangeres en songwriter Jessie J in de hitparades met ‘Price tag’. Geld is niet het belangrijkste, waar hebben we dat nog meer gehoord?  

In 1999 scoorde de Zweedse zangeres Meja met It’s all about the money, een ironische kritiek op hoe geld ons leven beheert.  Ze werd in die tijd geholpen door Jonas Berggren, lid van de zweedse groep Ace of Base. Het werd haar enige hit in Nederland, totdat ze in 2001 samen met Ricky Martin Private emotions zong.  

Nog steeds Zweden.  De popgroep ABBA scoorde in 1976 met Money money money een wereldhit. It must be funny in a rich men world, luidde het refrein. Zoals bijna alle ABBA nummers werd de videoclip pas later gemaakt. Regisseur Lasse Hallström verklaarde later dat hij de clip de beste van ABBA vond die hij geregisseerd had. Het nummer is veel gebruikt in musical’s, zoals Mamma mia! Het is overigens ook een andere hit van de Zweedse band.

De Britse band de Dire Straits won met het nummer Money for nothing  een Grammy Award voor Best Rock Performance by a Duo or Group with a Vocal en werd genomineerd voor acht MTV Video Music Awards waarvan het er 2 won. De clip van het nummer zorgde voor een nieuw tijdperk op het gebied van videoclips omdat het één van de eerste computergeanimeerde video’s was.

Je kunt het thema geld ook retorisch gebruiken. Wie kent Paid my dues van Anastacia nog?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.