Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

23 jan 2011

FC Utrecht speelt Ajax volledig van de mat

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ysR0RyxJzdE[/youtube]

Een ding is zeker: voor de supporters van FC Utrecht is het seizoen al geslaagd. En paar maanden na de overwinning in de ArenA declasseerden hun favorieten in eigen huis het o zo gehate Ajax: 3-0!

Eigenlijk was deze confrontatie nooit een wedstrijd. Met daarachter de hamvraag: was FC Utrecht nou zo goed, of Ajax zo slecht? Een beetje van beiden, ongetwijfeld, al meldde Ajax’s keeper Maarten Stekelenburg na afloop dat zijn team in de wedstrijd vorig jaar in Utrecht ‘meer werd weggespeeld dan vandaag’. En destijds werd het ‘slechts’2-0…

FC Utrecht begon de wedstrijd voortvarend, Ajax slap. En dan krijg je contrasten, paradoxen: felheid tegen slapheid, Mertens die international Van der Wiel eruit loopt, aanvallende schema’s van FC Utrecht waar Ajax en zijn mythische vleugelspel jaloers op konden zijn. Resultaat:  drie kansen tegen nul in het eerste kwartiertje. Na 20’ kopte Demouge ook nog eens op de paal, na een mooie rush van Silbenbauer. Maar van Lucky Ajax was er toch geen sprake.

Het doelpunt kon niet uitblijven. Na 22 minuten veroverde Utrecht voor de zoveelste keer de bal uit de Ajax-voeten. De excellerende Strootman – eerste wedstrijd in FCU-shirt in Nieuw Galgenwaard en genoemd tot man of the match – bediende Duplan. De Fransman haalde verwoestend uit, al glijdend: 1-0, in de kruising! Twee minuten later haalden de twee ex-Spartanen hetzelfde  geintje uit: dit keer was het hoofd van de Fransman doeltreffend, op een gepaste voorzet van zijn 20-jarige makker. Wedstrijd beslist, in twee minuten.

En Ajax? Dat probeerde wel, maar kon gewoon niet. Zonder Suarez is het Amsterdamse team als brood zonder boter: het sloeg geen of weinig deuken in het solide pakje dat de FC Utrecht-verdediging heet. Suljemani kreeg wel een kans, maar hij twijfelde te lang.  Het was het beeld van het Ajax in de eerste helft die, mede door de fouten, balverlies en het fijn spelende FC Utrecht – dat nog enkele kansen kreeg – aantrekkelijk was. En waar de afwezigheid van topschutter Ricky van Wolfswinkel onopgemerkt is gebleven.

Begin tweede helft kreeg Ajax ‘de kans’: zo eentje die een wedstrijd kan doen kantelen. Lensky verloor de bal aan Suljemani, die alleen op Vorm afging. De aanvaller mikte echter naast. ‘Dat was een klap’, stelde Ajax-trainer De Boer na afloop. ‘Als die erin gaat kan de wedstrijd nog kantelen’. De Amsterdammers drongen wel aan, maar gaven nooit de indruk de zware klus te kunnen klaren. De Domstedelingen bleven gedisciplineerd verdedigen, en roken bloed in de counter. Vorsterman  maakte acht minuten voor tijd nummer drie. ‘Helemaal niets in Amsterdam’ klonk het ouderwets in het uitverkochte Stadion Nieuw Galgenwaard.

De FC-Utrecht supporters konden met een tevreden gevoel naar huis: hun team heeft Ajax volledig van de mat gespeeld, met name in de eerste helft. Zo’n prestatie lever je natuurlijk niet elke zondag, voetballers blijven mensen, en Ajax tref je maar twee keer per jaar. Maar het is een goede start van de tweede seizoenshelft, waarin Europees voetbal halen wederom de doelstelling is. En die strijd gaat woensdag alweer verder, als FC Groningen op bezoek komt voor het KNVB-bekertoernooi.

De wedstrijd in cijfers

De stand

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.