Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

22 dec 2010

Hoe de kortste dag de langste werd

Een verslag van mijn trein- en autoreis naar Zwitserland op dinsdag 21 december 2010.   

7.04u: Het is druk in de centrale hal van Utrecht Centraal. En chaos. Op het blauwe vertrekboord staan een paar treinen vermeld, maar niet naar Rotterdam. Iets met een nietwerkende spoorbrug nabij Gouda. Dan maar via Den Bosch naar Roosendaal.

7.50u: Spoor 15. De trein van 7.52u naar Den Bosch heeft een vertraging van +/- 15 minuten.  Goed begin.

8.05uDe intercity naar Den Bosch vertrekt over 10 minuten.’ De conducteurs kunnen ook niks vertellen. ‘ Wij moeten bellen, maar er wordt niet opgenomen’ Nu weet ik wat een NS #fail is. Mijn gedachten gaan uit naar degegen die hier dagelijks het slachtoffer van zijn. Gecondoleerd. En denk aan een actie.

8.30u: op een perron verderop vertrekt de ICE naar Basel. Op tijd. De trein die ik normaal gesproken neem maar heel erg duur is.

8.35u: De trein naar Den Bosch is uiteindelijk gekomen. We verlaten stapvoets Utrecht Centraal.

9.05, station Den Bosch. De aansluitende Intercity naar Roosendaal heeft ook 25 minuten vertraging. Geluk bij een ongelukje.  

10u, station Roosendaal de Internationale trein naar Brussel is natuurlijk allang weg. Conclusie: een uur vertraging op basis van het oorspronkelijke schema. Even naar het loket om een nieuw reisschema naar Luxemburg op te vragen.

10.34u: ‘De internationale trein naar Brussel van 10.34u rijdt vandaag niet. U kunt gebruik maken van bussen naar Antwerpen’

10.37u, stationsplein Roosendaal: ‘De stoptrein naar Antwerpen van 10.37u is waarschijnlijk eerder in Antwerpen dan deze bus’, roept een NS-medewerker. ‘ Wij vertrekken wanneer de bus vol is’.

11.35u, Antwerpen Centraal: De volgende trein naar Brussel vertrekt om 11.46u, maar heeft een vertraging van een dik kwartier. Op de vertrekborden in de stationshal overigens een speciaal ‘ NS-gedeelte’, waarop wordt uitgelegd wat een NS-#fail is. In twee pagina’s. Ook heeft er een trein een ‘ vertraging van onbepaalde tijd’. Niet de mijne gelukkig.

12.30u: Met een keurig kwartier vertraging komt de trein in Brussel-Noord aan. Voorafgaand had ik 59 minuten overstaptijd op Brussel-Centraal, nu moet ik maar hopen dat ik de trein naar Luxemburg nog haal.  Volgens het nieuwe reisschema moet ik overstappen in Brussel-Zuid,  maar ik weet dat dat ook in Brussel-Noord kan. Kennis van het spoornetwerk is een must. Het scheelde vijf minuten of de vertraging was opgelopen tot twee uur.

13u, in de intercity naar Luxemburg. Ik bel mijn goede vriend Michael op om hem te informeren dat ik een uur vertraging heb. Helaas valt mijn telefoon uit: geen batterij meer. Het mobieltje van een mede-reiziger biedt uitkomst, totdat deze het ook opgeeft wegens gebrek aan bereik. Het zal wel aan Wallonië liggen.

14u, In de Brusselse treinkrant Metro een advertentie om de Feestdagen in Amsterdam door te brengen. ‘ Makkelijk met de trein te bereiken’. Ik moet lachen, dit is toeristenbedrog.

15.45u, Luxemburg. Regen. Michael wacht mij op. De autorit gaat vijf uur duren. Even tanken voordat we Luxemburg verlaten.  Dat is hier lekker goedkoop.

18u, Epinal: In kilometers zijn we halvewege, weet Michael. In reistijd nog niet.  Het digitale reisschema geeft aan dat we om 20.56u thuis zijn.  Pitstop bij een wegrestaurant.

20.56: Zwitserland! De regen verandert langzaam in natte sneeuw. Het is een graden.

21.05u Alle kenmerkende gebouwen van Swiss Home town staan er nog. Ook het huis van m’n ouders. Mijn moeder kijkt naar een benefietwedstrijd tussen Federer en Nadal. Thuis!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.