Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

22 nov 2010

Rijk dankzij bierbekertocht

BERN – Wat een arme jongen, denk ik als een jong ventje in de prullenbakken bij de ingang van het Stade de Suisse grabbelt. In zijn hand heeft hij een toren van vijftig lege bierglazen.

Arm, en nu al alcoholist? Welnee. Op zijn step en met een grote rugtas is hij achter de grote (oranje) menigte aan gekomen. Op bierbekertocht. De supporters die van het centrum van Bern naar het stadion gaan laten hun lege glazen hier achter. Zonder het besef dat er twee Franken (een kleine anderhalve Euro)¬†statiegeld op zo’n beker staat.

Het jochie –¬†jaartje of vijftien – weet dat wel. Tussen de lege colaflessen, paraplu’s en andere objecten die het stadion niet inmogen zijn nog wel een aantal EK 2008-bierbekers te vinden. Stewards en vrijwiliggers helpen hem een handje en zoeken mee. En jawel. Zijn toren wordt steeds hoger – een stuk of vijftig bierglazen – en valt bijna om alsof het de toren van Pisa is.

Alle prullenbakken worden geinspecteerd. En fans ondervraagd. Met een tevreden blik stept het jochie terugwaarts richting het centrum. Op de drie kilometer lange weg terug en in de fanzones van Bern vindt hij ongetwijfeld nog meer EK-bekers. Het leegvegen van de straten is een goudmijn.

*Dit stukje verscheen op 15 juni 2008 op Humedia

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.