Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

22 nov 2010

Anti-Fransen scharen zich achter Oranje

Oranje kon vrijdagavond rekenen op veel steun. Niet alleen hebben 50 000 Nederlandse supporters Bern veroverd, ook het anti-Frankrijkkamp heeft zich achter Van Basten en zijn mannen geschaard.

Met name in Romandië (het franstalige gebied van Zwitserland) overheerst dit gevoel. Men kan het arrogante gedrag van de haantjes niet weerstaan. Men ergert zich aan hun opmerkingen, die iedereen er aan herrineren wat voor goed team ze eigenlijk wel niet hebben. En dat ze in 1998 wereldkampioen werden. Die Fransen zijn veel te chauvinistisch, vinden de meestal bescheiden Zwitsers.

Oranje eveneens vaak genoemd onder de landen die de Zwitsers gaan ondersteunen nu hun eigen elftal is uitgeschakeld. Uit een kleine enquête van ondergetekende blijkt dat ook Portugal, Spanje en Italie de voorkeur genieten van de (franssprekende) Zwitsers (In duitssprekend Zwitserland wordt uiteraard Duitsland vaak genoemd).

Dit is niet zo gek. Deze zuiderlijke landen zijn goed vertegenwoordigd onder de 20% buitenlandse bevolking dat het Alpenland telt. Nederlanders zijn hier in veel mindere mate vertegenwoordigd. Wat maakt Oranje dan zo populair? ‘Ze hebben van die leuke en aardige supporters’, luidt het antwoord.

De overwinning van Oranje heeft velen in Zwitserland tevreden gesteld. Behalve de echte fransen, natuurlijk.

*Geschreven op vrijdag 13 juni, een dag later aangepast. Aanleiding was de voetbalwedstrijd Nederland – Frankrijk op het Europees Kampioenschap voetbal 2008 in Bern, op aanvraag van de community Humedia. De auteur was destijds vrijwilliger voor de UEFA in Bern.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.