Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

7 nov 2010

Lawine op de piste: boete en drie jaar cel?

Het zal je maar overkomen: je skiet buiten de piste, veroorzaakt een lawine die ‘binnen de lijnen’ terecht komt en verwondt mensen. Strafbaar?

Het overkwam drie Zwitsers eind vorig jaar in het skigebied Anzère, in het kanton Wallis. De Zwitserse Justitie gaat ze vervolgen wegens nalatigheid, meldt de Zwitserse zondagskrant Le Matin Dimanche. Met kans op drie jaar cel.

Het was op 27 december 2009 min of meer goed afgelopen voor de slachtoffers:  een 15-jarig meisje werd snel uit de sneeuw gehaald. Twee andere skiërs die gewond raakten door het voorval.  De kosten (tussen de 5000 en 10 000 Zwitserse Franken,  3500 – 7000 Euro) van het zoeken van eventuele andere slachtoffers worden op de ‘illegale’ skiërs verhaald.

Het is voor de eerste keer dat mensen die buiten de reguliere pistes een lawine veroorzaken worden geïdentificeerd en vervolgd. Hun schuld valt echter moeilijk te bewijzen, het is allerminst zeker dat zij de lawine wel degelijk hebben veroorzaakt. Volgens een Zwitsers sneeuw-instituut is dit wel waarschijnlijk.

Mocht het tot een straf komen betekent dat strenge regels of zelfs verbod om het ‘off-piste’ te praktiseren (terwijl het omzeilen van de regels een kick is voor degenen die het doen). Je kunt ook stellen dat de reguliere piste slecht beschermd was tegen de onmeetbare gevaren van de natuur. De verantwoordelijke van het skigebied hebben hier ook schuld.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.