Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

2 nov 2010

TMG – Hyves: huwelijk met een glimlach?

De Telegraaf Media Groep heeft de aandelen van Hyves gekocht: er zijn 40 miljoen mee gemoeid. Zelf zou ik Raymond Spanjar’s kindje nog voor geen symbolische Euro willen hebben. Maar voor de Hyves-gebruiker gaat er niks veranderen, beweert het persbericht.

Alhoewel, de betekenis van smiley’s krijgt nu een andere lading: lees je de krant, is dat die krant van Wakker Nederland (die smiley kun je voortaan alleen tussen 7 en 9 ’s morgens in je www zetten). Kijk je TV,  is dat pownews en de stunts van Jojanneke. En zet je een vliegtuigje in je berichtje, dan ga je met een reisgroep naar een Grieks eiland, gesponsord door Telegraaf-reizen.

Dit ligt overigens niet heel ver van de waarheid. Hyves en de TMG hebben een vrij grote gezamenlijke doelgroep. Het huwelijk kan in dat opzicht alleen maar slagen. Voor TMG is Nederlands grootste sociale netwerk een interessante adverteerdersmarkt, waar je je met meer zeggenschap makkelijker kunt profileren. Vooral op lokaal niveau.

Maar wat betekent deze miljoenentransactie voor Hyves? Een sociaal netwerk dat over zijn top heen is. Het kan alleen nog maar achteruit gaan. De cijfers liegen er in dit geval trouwens wel om, want met 9 miljoen profielen en 5 miljoen unieke bezoeken per maand lijkt het nog hartstikke goed te gaan met het kindje van Raymond Spanjar. Die 4 miljoen gebruikers die minder dan een keer per maand op Hyves langskomen nemen we voor lief.

Hyves is de puberteit voorbij. En wat gebeurt er als je volwassen wordt? Dan wil je de wijde wereld in. U begrijpt: dan verhuis je naar Facebook, daar waar je internationale contacten legt, een netwerk bouwt met vrienden uit Canada, Japan en Zuid-Afrika. De plaatselijke slager zit daar soms ook tussen trouwens, maar dat is wat teveel van het goede.

En daar ligt ongetwijfeld de kracht van Hyves: een netwerk van lokale communities, die de plaatselijke reclamemarkt kent, als tegengewicht aan de (online) mondialisering. Hier kan TMG volgens haar eigen zeggen 62% van de Nederlanders bereiken. De vraag is alleen of het publiek zich en masse op Hyves (terug) gaat storten. Vooral degenen die hun profiel aldaar net hebben opgezegd of de overgang naar Facebook hebben gemaakt. No way back. Het karakter van Hyves zal toch moeten veranderen. Lees: zich onderscheiden van Facebook. Want in de huidige vorm zit er geen groei meer in.

Wat ik me trouwens afvraag: gaat de Telegraaf ook smiley’s gebruiken in haar vetgedrukte chocoladekoppen? Bij ‘vermoord’ een afbeelding van een mes in een hoofdje? Scheelt weer ruimte. En het spreekt voor zich. En bestaat er al een smiley voor ‘Hyves-profiel verwijderen’?

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.