Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

31 okt 2010

Ontdek de ondergrondse gangen van de Ermitage

De “Ermitage (of Grottes) de la Madeleine” bevindt zich in de rotsen, aan het Lac de Schiffenen, vlak bij de rivier la Sarine, aan de noordkant van de tweetalige stad Fribourg.

Om deze vrij onbekende grotten te bereiken ga je met de trein naar Fribourg en vandaar met  bus 1 richting ijshockey-stadion St. Leonard, uitstappen bij de halte Poya. Het nabij gelegen restaurant heeft een parkeerplaats.

Vervolgens maak je een mooie wandeling over de indrukwekkende spoorbrug over de niet minder indrukwekkende rivier La Sarine, die ruim 50 meter lager ligt. De – voor voetgangers overdekte en sinds kort verlichte – brug met mooie bogen trilt als er een trein overheen rijdt. Je loopt letterlijk onder de spoorlijn naar Bern. Je kunt er ook overheen fietsen, al moet je je rijwiel wel even optillen om de kleine trap die naar de brug leidt op te komen/af te gaan.

Met de auto kun je eventueel ook dichterbij de Ermitage parkeren, al is er geen officiële parkeerplaats, er is ruimte genoeg. Het bezoek aan de hermitage is gratis.

Het landschap is karakteristiek voor de regio. De Sarine stroomt door diepe kloven naar het Lac de Schiffenen. Iets verderop (aan de westkant) is de snelwegbrug, je moet over de A1 (Genève – Zürich) voordat je via het gehucht Räsch de grotten bereikt. De wandeling voert over goede wegen, alleen het allerlaatste stuk is een bospaadje. Hij duurt een uurtje en is prima te doen, er is weinig hoogteverschil. Volg de borden “Einsiedelei / Grottes de la Madeleine”.

Eenmaal aangekomen begeef je je in donkere gangen die diverse ruimtes met elkaar verbinden. Twee kluizenaars hebben deze grotten uitgegraven aan het eind van de 17e eeuw. Er is o.a. een grote kapel. Meubilair is er niet, wel muursculpturen. De grond is oneffen, dus voorzichtig lopen. Er zijn diverse openingen naar de tuin. Het uitzicht is enigszins beperkt door de bomen die zich op de steile wand bevinden.

De Sarine is de rivier die Duitstalig en Franstalig Zwitserland van elkaar scheidt. De naam van de rivier wordt in verschillende uitdrukkingen gebruikt, in het Franstalige gedeelte spreekt men van “outre-Sarine” dwz aan de andere kant van de Sarine = het duitssprekende gedeelte. De Sarine vormt tevens de in Zwitserland beroemde Röstigraben (barrière de Rösti, röstibarriere), die op zijn beurt weer is vernoemd naar de Zwitserse aardappelspecialiteit.

Fribourg is naast Biel/Bienne de enige tweetalige stad van Zwitserland: de Sarine loopt er dwars doorheen. Het beschikt over een (eveneens tweetalige) Universiteit en een schitterende kathedraal, de St. Nicolas (mooi uitzicht vanaf de top op 75 m). Het is gezellig flaneren door het middeleeuwse centrum, met diverse kroegjes en winkeltjes. Vanaf het centrum is er een kabelbaan naar de oevers van de Sarine.

Bereikbaarheid Fribourg:

vanaf Lausanne, 50′ met de trein, 74 km met de auto

vanaf Bern: 20′ met de trein, 38 km met de auto

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.