Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

17 okt 2010

Voorbij de poolcirkel en met de rubberen speedboot!

Het is een bijzondere dag: vanmorgen zijn we de poolcirkel gepasseerd. En vanmiddag hebben Oma en ik een excursie gemaakt op een rubberen speedboot. U begrijpt: Noorwegen is fantastisch.

In een van de Noorse Fjorden zijn de stromingen (t/m 40 km/h, kolkend water) afhankelijk van de stand van de maan, oftewel eb en vloed. Met een vaart van 50km/h (boot voor twaalf man) zijn we vanaf Bodo daar heengegaan, over golven t/m een meter en gehuld in een beschermend pak. Iedereen stond natuurlijk op te kijken van een 95e-jarige Oma die meeging: ze moest aan het einde van de rit op de foto met alle passagiers (met name Italianen).

Het leven op de boot bevalt prima. Het eten is bijzonder lekker (veel zalm en griekse salade !). Het enige nadeel is dat je voor elk extraatje (kopje koffie/thee) weer forse bedragen bijbetaald. De boot is voor de rest rustig want voor iets meer dan de helft gevuld met passagiers. Het weer: vrijdag lekker, gisteren en vandaag bewolkt en regen. Nog geen Noorderlicht gezien, hopelijk gebeurt dat nog wel voordat as woensdag vanuit Kirkenes weer terug naar Nederland vlieg.

Ik heb zelf uitstapjes gemaakt in Oslo (mooi park met standbeelden en Koninklijk paleis) en verder vanaf  de boot naar Alesund (een stad die net zoals  La Chaux-de-Fonds is gebouwd in Jugendstil nadat een brand het had verwoesd) gebouwd in Trondheim.Dat is een leuke stad met een schitterende cathedraal en net zoals in Amsterdam huizen (hier allemaal met hout gemaakt)op palen. Water is hier aan de Noorse kust immers nog aanweziger dan in Nederland!

Last but not least: Bij aankomst in Oslo afgelopen woensdag was de KLM vergeten mijn reistas mee te nemen (de spullen van Oma waren wel netjes overgekomen).  Hij werd uiteindelijk woensdagavond laat op mijn hotelkamer gebracht. Scheelde toch weer gesjouw. En donderdag hebben w de treinreis Oslo – Bergen gemaakt. En het is waar wat ze zeggen: een van de mooiste ritten in Europa! Wat een ruwe en onbewoonde landschappen! Meren wisselen af met tunnels, een beetje Zwitserland maar toch weer anders, want hele lange onbewoonde stukken.

Oma maakt het goed, ze zit bijna de hele dag op het panoramaterras (binnen). Vanavond gaan we aan wal eten in een Vikingrestaurant. Klinkt veelbelovend!Foto’s van de reis zet ik op internet zodra ik weer in Utrecht ben.

Groetjes vanuit Noorwegen !

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.