Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

3 okt 2010

NOS online laat Facebook links liggen

Als startend journalist moet je up-to-date blijven. Daarom bracht ik afgelopen woensdag een bezoek aan een gastcollege van Roeland Stekelenburg, hoofd Nieuwe Media van de NOS, in de Nieuwe Energie in Leiden.

Het bereik van de crossmediale website van de NOS  is sinds de lancering twee jaar geleden meer dan verdubbeld, met pieken bij nieuwsevenementen zoals het WK voetbal de Tour de France en de aanslag in Apeldoorn. De inzet van bijvoorbeeld een extra kanaal tijdens de Tour de France en livestreams met info daaromheen hebben zijn vruchten afgeworpen.

Leuk snufje: de beheerders en analisten van de site kunnen in real time zien hoeveel bezoekers er op dat moment online zijn, op welke pagina’s en via welke verkeersbron (referentiesite) en/of tags en locatie. Handig voor een nieuwssite die permanent up-to-date moet zijn. En zolang het de privacy van de bezoekers niet is schendt is het veroorloofd.

De kijker wil de indruk hebben dat hij persoonlijk geïnformeerd wordt. Vandaar dat de NOS inspeelt op locatie en tijdstip. Een ieder consumeert zijn nieuws op een andere manier, op een ander moment en vanaf een andere plek. In de toekomst stelt de kijker zijn eigen persoonlijke programma samen. Het journalistieke bedrijf moet met een gepast aanbod komen.

Via sociale media laten kijkers weten wat ze vinden. In dat opzicht ontbreken een paar dingen op de NOS-site. De omslag naar Facebook is blijkbaar nog niet gemaakt. Het online kenniscentrum NOSnet (daar waar de NOS kennis uit de kijker put, het zogenaamde crowdsourcing) is aanwezig op Hyves (1063 leden, een aardig aantal). Op Facebook hebben NOS headlines en NOS Journaal op 3 een fanpagina en was er afgelopen verkiezingen een NOS Nieuws team, waar jongeren speurden naar verkiezingsnieuws. Een leuk project om te herhalen, en misschien zelfs permanent in te zetten als de financiën het toelaten.

Het is (nog?) niet mogelijk om filmpjes en artikelen vanaf de site op Facebook of Twitter te delen, althans deze netwerken hebben geen button op de site. Dat kan wel met Hyves (voor bij je gadgets). Een gemiste kans, want steeds meer mensen verhuizen naar het almachtige netwerk van Zuckerberg. Op Facebook (een paar miljoen leden in Nederland) bereik je meer mensen dan op Twitter (minder dan een miljoen gebruikers). Dat geldt ook voor nieuwsfeeds. Hierbij moet gezegd worden dat de NOS hierin zeker niet alleen staat in online medialand.

Een laatste interessant gegeven viel onder het kopje trends: volgens een Amerikaans onderzoek wordt internet in 2012 meer gebruikt vanuit mobiele telefoons dan vanaf vaste PC’s. Daar zette Stekelenburg relativerende cijfers tegenover: ruim 80% van de twitteraars gebruikt de internetsite, tweetdeck en mobiele api’s halen een schamele 5%. Mobiel internetgebruik valt natuurlijk onder dat eerste cijfer, maar het zegt wel dat het qua mobiele verspreiding en communicatie nog experimenteren en zoeken is.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.