Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

22 sep 2010

Vrouwelijke meerderheid in Zwitserse regering

De vrouwen zijn sinds vanmorgen in de meerderheid in de Zwitserse regering: Vier van de zeven ministers. Dit na de benoeming van de socialiste Simonetta Sommarugga. Een Europese primeur.

Sommarugga werd gekozen met een meerderheid van 159 stemmen uit het parlement. Er waren vier stemronden voor nodig. In Zwitserland valt er per stemronde steeds een kandidaat af zolang niemand de meerderheid (122) heeft behaald.

Onlangs stapten er twee ministers op: Mauritz Leuenberger (van oa transport, hij gaf toestemming tot het graven van de langste tunnel ter wereld onder de Alpen) en Hans-Rudolf Merz (Financiën, speelde tijdens zijn presidentschap in 2009 een sleutelrol bij de bevrijding van twee gevangen zakenlieden in Libië).  Zij besloten uit eigen beweging hun politieke carrière  te beëindigen . Het is nog niet bekend welke ministers hun departementen gaan overnemen.

Hun vervangers werden vanmorgen gekozen. Naast Sommarugga trad ook Johan Schneider-Ammann, een rijke zakenman, toe tot de regering. De liberaal had vijf stemrondes nodig om zijn concurrenten uit te schakelen. De zogenaamde ‘magische formule’, een informeel akkoord waarmee de grote partijen volgens de stemmen van het volk eerlijk over de regering verdeeld moeten zijn, werd hiermee gerespecteerd.

Zwitserland heeft een grote stap gezet. Opmerkelijk voor een land dat pas in 1971 het vrouwenkiesrecht invoerde. Sterker nog: het kanton Appenzell deed dat pas in 1991.  Het Alpenland is het vijfde land ter wereld met een vrouwelijke meerderheid in de regering. De vraag is hoe dat gaat uitpakken.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.