Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

30 jul 2010

Maria Molitor behoudt door horecabestemming zijn eigen karakter

Van buiten zou je het niet zeggen, maar de terrasstoelen- en tafels verraden het: het pand aan het einde van de ‘telefonieboulevard’ is een kroeg. Als je er naar binnen loopt kom je in een grote ruimte met een hoog plafond. Een oude schuilkerk.

Café Olivier’s is een Belgische kroeg (dat overigens een broertje heeft in Leiden). Aan de muur hangen teksten van Jacques Brel en het plafond is erg hoog. Daaraan kun je zien dat het een kerk is geweest. Natuurlijk galmt het er ook een beetje, maar niet zo veel als toen het een schuilkerk was. ‘Dat kan niet in de kroeg’, meldt de huidige eigenaar.

Het pand is omstreeks 1000 gebouwd aan een zandweg die liep van het Vredenburg naar de Springweg. Er volgde een hele rij eigenaren: van de familie Clarenburg (naar wie het is vernoemd) tot aan de firma Elizen Vastgoed, die het in 2004 kocht. In de tussentijd hebben diverse privé-eigenaren en de katholieke kerk bezit gehad over het gebouw. Die laatste niet voor niets: na de Reformatie ging Adrian Ramen namens de katholieken op zoek naar een plek waar zij bijeenkomsten konden gehouden. Dat was voor hen in die tijd officieel verboden.

Vandaag de dag blijven alleen nog de Noordmuur en de middeleeuwse kelders over van de Maria Molitor, zoals het in de tijd is genoemd. De fundering van de voorgevel werd gebruikt voor een nieuwe kerkgevel met het uiterlijke van een woning. Zo konden de katholieken in de tijd ongezien en ongestoord naar de kerk gaan.

Huize Clarenburg was met zijn dikke muren van bijna een meter een versterkt huis, zoals de stadskastelen Oudaen en Fresenburg dat ook waren.  Het was slechts acht meter breed.  Voor de huidige eigenaar, maar ook de gemeente,  is de kroeg een win-win situatie: ‘De kerk is behouden en kan bezocht worden’. Het gebouw is sinds 1967 een Rijksmonument. Het behoudt door de horecabestemming zijn eigen karakter. De kroeg bestaat sinds 2007.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.