Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

30 jul 2010

FC Utrecht doet zichzelf tekort

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=bcvsryucKnI[/youtube]

FC Utrecht speelde donderdagavond een wedstrijd in Europees verband: de derde kwalificatieronde van de Europa league. En dat betekent: een half leeg stadion en een minimale zege op FC Luzern (1-0).

De club had nog wel z’n best gedaan om supporters naar Stadion Nieuw Galgenwaard te lokken: 10 Euro voor een plekje op de Noord-en Zuidtribune, en 12,50 voor de West- en oostzijde. Dat is zo’n 40% minder dan voor een Eredivisiewedstrijd. Maar goed: sommige supporters zijn nog op vakantie en het tijdstip (18.45u terwijl er koopavond is) was niet echt handig uitgekozen.

De naam van de tegenstander klonk ook niet echt als muziek in de oren. De nummer vier uit Zwitserland zou kunnen meedraaien in de (onderste regionen van) de Eredivisie. FC Luzern is een onbekdene grootheid. Namen en rugnummers kon je moeilijk herkennen, er was voor deze wedstrijd geen programmaboekje gemaakt. Hoe moet je Gygax, Yakin en Ianu dan onderscheiden? Gokken in al dat Zwitser-blauw.  

En het was toch een officiële europese wedstrijd. Dat is toch bijzonder,  al bleken niet alle Utrechtse spelers dat te beseffen. De thuisploeg had de overhand, maar deed met maar een doelpunt zichzelf tekort. Een mooie, dat wel: een fijne krul van uitblinker Mertens (op zo’n 1’10” in bovenstaande video). Een welverdiende treffer die al een tijdje in de lucht hing. ‘Het paard’ verdiende hiermee de titel ‘man of the match’.

In de tweede helft viel FC Utrecht weg, en kon FC Luzern zijn tanden laten zien. Niet hele scherpe trouwens. De grootste kansen waren er voor de thuisploeg, in de counter. Lensky schoot naast en Mulenga stuitte op doelman Zibung. Jammer.

Het laatste kwartiertje was wat de return in Zurich – Luzern heeft geen Europa-compatibel stadion – waarschijnlijk zal zijn: Aanvallende Zwitsers, en countermogelijkheden voor FC Utrecht. De Domstedelingen hebben vorig seizoen bewezen dat ze counterend een wedstrijd uit kunnen spelen. Dit moet volgende week ook gebeuren. FC Luzern speelt leuk collectief voetbal, beschikt over een paar aardige spelers – Yakin, Gygax, Ianu – maar komt in alle opzichten tekort in vergelijking met een ‘normaal’ FC Utrecht.

Het wordt wel een keer tijd voor een echte Europese wedstrijd in Stadion Nieuw Galgenwaard.

*Voor de cijfers van de wedstrijd, klik hier.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.