Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

29 mei 2010

Interlaken en de mythische toppen van het Berner Oberland

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3PDRpvAh_Us[/youtube]

Midden in Zwitserland, ten zuidoosten van de hoofdstad Bern, ligt de streek Berner Oberland, met in het midden daarvan twee meren. Tussen deze meren, de Thunersee en de Brienzersee, ligt de stad Interlaken; Interlaken betekent letterlijk  ‘tussen meren’. De stad is een ideaal uitgangspunt voor talloze uitstapjes; in de omgeving liggen de drie mythische bergen, de Eiger, Mönch en Jungfrau. 

De Thunersee en de Brienzersee zijn kristalheldere meren midden in een fantastisch berglandschap. Boottochten, wandelingen en excursies met openbaar vervoer :  er zijn vele mogelijkheden voor een typisch Zwitserse vakantie.  Aan beide meren liggen vele campings, appartementen, hotels en pensions.

Vanuit Interlaken zie je een kerk op een berg staan: de Harder Kulm (1322 m). Deze is zowel te voet als per kabelspoorbaan (in 8 minuten) te bereiken. Het kerkje is omringd door typische dennenbomen, en er is een restaurant.  Je hebt er een prachtig uitzicht op de Eiger, Mönch en Jungfrau en het is een geschikt uitgangspunt voor wandelingen.

Het enige smalspoorlijntje  van de Zwitserse nationale spoorwegen, de Brünig, brengt je van Interlaken naar Brienz, aan de oever van het gelijknamige meer. Vanaf hier vertrekt in het hoogseizoen een stoomtrein die je in 60 minuten naar de top van de Brienzer Rothorn brengt, op 2350 meter. Het pittoreske tandradspoor is nooit geëlektrificeerd en er wordt met treinen uit drie generaties gereden.  De Brienzer Rothorn is ook te voet te bereiken, wel een flinke klim ! Eenmaal boven heb je ook hier weer prachtige uitzichten en vele wandelmogelijkheden.

Een excursie die je eigenlijk niet mag overslaan als je in Berner Oberland bent is die naar het Jungfraujoch, een weerstation op de kam van de berg de Jungfrau. Je kunt er met een tandradspoor komen. Het is het hoogst gelegen treinstation van Europa (3454 m). Het is aan te raden om dit bij helder weer te doen, anders mis je veel van het uitzicht. De rit is niet goedkoop, maar zeer spectaculair.  Het treintje gaat via de Eigernoordwand – de rotsige kant van de Eiger, waar een tunnel in is gegraven – naar de top op ruim 3500 meter. Een indrukwekkend parcours ! Op het Jungfraujoch heb je adembenemende uitzichten over talloze besneeuwde bergtoppen.

Een andere mythische berg is de Schilthorn. Hier werd in 1967 de actiefilm James Bond On Her Majesty’s Secret Service’ opgenomen, en staat beter bekend als Piz Gloria. De top is per kabelbaan te bereiken vanaf het autovrije dorpje Mürren of vanaf Stechelberg. Geoefende (berg)wandelaars lopen naar de top, een fantastische wandeling ! Het restaurant Piz Gloria, op 2950 meter, draait in een uur om haar as.

Interlaken is een stad waar met name veel Japanners de Zwitserse clichés komen bewonderen – en fotograferen. Het is de toeristische trekpleister en het centrum van het Berner Oberland. Er zijn vele hotels, souvenirwinkeltjes en exclusieve boetieks. Door de stad stroomt de rivier de Aare, die de Brienzersee en de Thunersee met elkaar verbindt.

Thun en Spiez  zijn twee pittoreske middeleeuwse  dorpen aan de Thunersee. Beide hebben een kasteel en een karakteristiek centrum.  De kerk van het Schloss Spiez is ruim 1000 jaar oud. In Thun is het Kunstmuseum zeer de moeite waard. Al deze bezienswaardigheden zijn inbegrepen in de Museumpass Thunersee. Voor 25 Euro heb je onbeperkt toegang tot de 12 musea rondom het meer. Voor 35 euro mag je ook een dag  tochten met de boot over het meer maken.

In de winter heeft het Berner Oberland ook veel te bieden: Adelboden en Grindelwald zijn gerenommeerde ski-oorden met uitgestrekte skigebieden. In januari vindt er in Adelboden een wereldbeker wedstrijd skiën plaats, op één van de steilste pistes van het professionele circuit .  Zeer spectaculair!

*Thun, Spiez en Interlaken zijn vanuit Nederland met de auto of de trein in een dag te bereiken. De reistijd is ongeveer acht à negen uur. Vanaf Bazel en Bern vertrekken er twee keer per uur intercity’s naar Thun en Interlaken.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.