Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

26 mei 2010

Wie achter de VVD?

Twee weken voor de Tweede Kamer-verkiezingen publiceerde onderzoekbureau Synovate een peiling. Conclusie: de VVD neemt afstand van haar concurrenten.

De liberalen stijgen weliswaar minder dan afgelopen vrijdag (+1 tegenover +3 einde vorige week), maar het verschil met de PvdA (30 zetels, -3) is gestegen van drie naar zeven zetels. Daar waar Mark Rutte met duidelijke taal naar de overwinning lijkt te racen, bestuurt Job Cohen een auto die rondjes rijdt op een rotonde, zonder te weten welke weg hij moet  inslaan.

De permanente programmawijzigingen bij de PvdA en de zwakke optredens van Cohen in de debatten leveren meer kritiek op dan de onduidelijkheid bij de VVD of Neelie Kroes – of een ander – nog naar voren wordt geschoven als premier. De Eurocommissaris kwam overigens zelf met een duidelijk antwoord.

De PvdA moet nu oppassen: daar waar het zeven zetels achterstand heeft op de VVD, begint het CDA in haar nek te hijgen. De voorsprong op de Christen-democraten is nog maar vier zetels. Balkenende wist afgelopen weekend drie zetels erbij te sprokkelen: tijdens de debatten nam hij een helder standpunt in over de hypotheekrenteaftrek. Dit is voor de premier een breekpunt in eventuele coalitieonderhandelingen met de VVD.

Mark Rutte wist de aanvallen van Balkenende goed te pareren. De liberalen zitten sterk in het zadel: zij zullen tot aan 9 juni blijven profiteren van het feit dat in tijden van crisis de economie en bezuinigingen de boventoon voeren in het verkiezingsdebat. De liberalen voorspelden in 2008 al een crisis en krijgen nu hun gelijk. Zij dromen nu al van een kabinet met het CDA, maar zover is het nog lang niet.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.