Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

14 mei 2010

Wandelen langs spectaculaire watervallen en door kloven in de Val-de-Travers

Val-de-Travers is een smal dal in de Jura dat begint aan de oevers van het meer van Neuchâtel en loopt tot aan de Franse grens. Een gebied vol verrassingen. Het betekent letterlijk ‘Het dal dat dwars ligt’.

Het dal is gevormd door de rivier Areuse, die zijn oorsprong vindt in het Lac de Taillères, een meer op 1000 meter hoogte in de Jura. Het water stroomt eerst door de berg voordat het nabij het dorpje St. Sulpice  aan de oppervlakte verschijnt (Source de l’Areuse = bron van de rivier).

Een spectaculair deel van de rivier is de Gorges de la Poeta-Raisse: je wandelt langs watervallen, door diepe kloven en over diverse bruggetjes. Het ligt nabij het dorp Môtiers. Iets lager bevinden zich de Gorges de l’Areuse : vanaf Chambrelien, gelegen aan de spoorlijn Neuchâtel – La Chaux-de-Fonds volg je de gele wandelbordjes richting Champ-du-Moulin. Je wandelt gedeeltelijk door bossen en verder door de Gorges (gorge betekent letterlijk keel; hier zijn het de rivierengten). Je kunt langs de andere kant van de rivier terug naar Chambrelien of doorlopen naar Boudry, aan het meer van Neuchâtel.

Een andere interessante wandelexcursie is vanaf Noiraigue naar de Creux-du-Van: dit is een rotsachtige berg in de vorm van een hoefijzer op 1400 meter hoogte, met prachtige uitzichten. Vanaf Noiraigue kun je over de Chemin des 14 contours (een pad met 14 haarspeldbochten, staat op de gele wandelbordjes gemarkeerd) naar de top: eten en drinken kun je bij Le Soliat, een boerderij omgetoverd tot restaurant.  De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Met de auto is de top te bereiken vanaf Noiraigue of vanaf Rochefort.

Een andere bezienswaardigheid in het dal is de Mines d’Asphalte: een oude asfaltmijn die nog steeds te bezichtigen is. Onder leiding van een gids ga je de mijnen in: dit was drie eeuwen lang een van de economische drijfveren van het gebied. Na de rondleiding kun je iets drinken en eten, o.a. in asfalt gerookte ham !

De Val-de-Travers staat tevens bekend om het sterke drankje absinthe, dat hier, lange tijd klandestien,  werd geproduceerd.  Het is sinds maart 2005 legaal en kan overal gekocht en genuttigd worden.  In de volksmond heet het La Fée verte, de groene fee, vanwege de effecten die het veroorzaakt.

Door het dal rijdt een treintje dat gerund wordt door de Transports Regionaux Neuchatelois. Het lijntje begint in de hoofdstad van het kanton, Neuchâtel, en rijdt tot aan de Franse grens.  Bijna elk dorp heeft een station. In de zomer rijdt er tevens een stoomtrein !

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.