Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

14 mei 2010

Fietsen langs meren, wijngaarden en pittoreske vissersdorpjes

De Région des Trois Lacs ligt in West-Zwitserland, aan de voet van de Jura en bestaat uit drie meren: die van Biel, Neuchâtel en Murten. Het gebied is relatief vlak en leent zich uitstekend voor fietstochten langs pittoreske dorpjes en door mooie landschappen.

Diverse rondvaartboten verbinden dagelijks (behalve in de winter) de vele dorpen en steden rondom de meren. Drie kanalen verbinden ze met elkaar. Je kunt de fiets op de boot meenemen. Voor alle mogelijkheden  en routes kun je hier een kijkje nemen.

De volgende steden en dorpen zijn zeker een bezoekje waard:

Van de middeleeuwse stad Murten, gelegen aan het gelijknamige meer, zijn de stadsmuren en het kasteel bewaard gebleven. De stadsmuren zijn vrij toegankelijk, en je hebt er een mooi uitzicht over de stad en de omgeving. De gezellige brede hoofdstraat heeft  arcades. Het Murten Museum is geopend van april t/m september. De fietstocht rondom het gelijknamige meer is 32 kilometer lang en is dus prima in een dagdeel te doen. Aan de overkant van het meer ligt de Mont Vully, een berg die tussen de meren van Murten en Neuchâtel ligt. Langs de wijngaarden ga je per fiets of wandelend omhoog naar de top op 653 meter.

Avenches, aan de zuidkant van het Lac de Morat / Murtensee, is een oude Romeinse vesting.  Het Amphitheater is gedeeltelijk  bewaard gebleven.  In de zomer vinden hier operavoorstellingen plaats, evenals het Rock-O-Arènes, een rock-festival, waar bekende bands uit binnen- en buitenland (met name franstalige) spelen.

Museum gesticht door Nederlanders

In het nabijgelegen Kerzers staat het Papiliorama: een museum geheel gewijd aan vlinders (Papillon = vlinder) en andere tropische flora & fauna. Je wandelt er in een tropische, warme en vochtige koepel. Het museum werd in 1988 gesticht door de Nederlandse bioloog Maarten Bijleveld van Lexmond en zijn vrouw Catheline.

Yverdon-les-Bains, aan de zuidwestkant van het meer van Neuchâtel   is bekend om zijn gezondheidscentrum, Le Centre Thermal. Hier kun je lekker relaxen in warme zwembaden. Aan het meer ligt een leuke camping en in het nabij gelegen dorpje Grandson staat een middeleeuws kasteel dat dagelijks te bezoeken is.

Vanaf het station begint het smalspoortreintje naar St. Croix, een bergdorpje gelegen op een ‘bergterras’. Een leuke tocht! De dienstregeling is hier te vinden.

Biel (in het Frans: Bienne) is naamgever van het meer en het centrum van de klokkenindustrie. Niet te missen is het St. Pietersinsel (île Saint-Pierre) een schiereiland aan de zuidwestkant van het meer.  De tocht om het meer is ongeveer 30 kilometer lang en leidt langs diverse pittoreske vissersdorpjes zoals La Neuveville.

Neuchâtel is naamgever van het grootste meer dat geheel binnen de Zwitserse landgrenzen ligt.

De Littoral neuchâtelois is de kuststrook aan het meer en in het kanton van Neuchâtel. Hier liggen diverse vissersdorpjes zoals Auvernier, Colombier, Boudry en Vaumarcus. Je fietst tussen de wijngaarden en langs het meer. Je kunt de tocht gedeeltelijk ook per openbaar vervoer maken: In de Littorail (een tram langs het meer tussen Neuchâtel en Boudry) mag je de fiets meenemen.

De Région des trois Lacs was in 2002 het theater van de expo 02, een nationale tentoonstelling die eens in de 35 jaar in Zwitserland plaatsvindt. Biel, Neuchâtel, Yverdon en Murten waren de centrale punten van dit evenement dat zes maanden (in de zomer) duurde.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.