Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

14 apr 2010

‘Het is gewoon mijn werk’

LA CHAUX-DE-FONDS – Een blauwe Lada, met twee ingebouwde trampolines : van het dak naar de motorkap tot aan een draaitafel achterop de auto maakt Joppe Wouters (26) de meest gekke capriolen. Joplada is een voorstelling die deze zomer langs de Europese straattheaterfestivals toert.

Deze tweede week van augustus maakt de karavaan – hij neemt een auto met aanhanger mee – een stop op een ‘ strand’ :  ‘La plage des Six-Pompes, in het Zwitserse la Chaux-de-Fonds. ‘Ik had het al twee keer tevergeefs geprobeerd, maar dit jaar mocht ik eindelijk hier mijn kunstjes komen vertonen’, aldus de Belg.

Joppe Wouters is van jongsaf aan geboeid door circus en acrobatie. Het zit een beetje in de familie : zijn broer is muzikant en zijn vader regisseur. ‘Op de lagere school had je de mogelijkheid circusles te volgen, als buitenschoolse activiteit. Van anderhalf uur werden dit er al snel zes uur per week’. Vervolgens koos Joppe voor de hoogaangeschreven – ‘ ik had nooit gedacht dat ik er aangenomen zou worden’ – circusopleiding in Brussel.

Eenmaal zijn diploma op zak moest er geld verdiend worden door middel van zijn beroep : acrobaat. Het begon met een katapultshow met een paar vrienden. Na vijf jaar was hij echter toe aan een ander spektakel : Joppe besloot zijn talent te koppelen aan zijn tweede passie : de Lada. ‘Het is een echte tekenfilmauto,’ vindt onze acrobaat. ‘De carrosserie is echter steviger dan bij andere auto’s, en hoog en breed genoeg voor mijn spektakel.’

Joplada heeft een jaar technische en een half jaar artistieke voorbereiding gekost. Dit gebeurde in diverse loodsen in Belgie. ‘Het is een vrij imposant spektakel, dat veel ruimte inneemt. Ik huurde de loods in ruil voor een voorstelling’, zegt Joppe. De voorstelling is bezig aan zijn derde seizoen. Het is geen verhaal, daar zou het publiek toch niet in geloven, aldus de acrobaat ‘De toeschouwers kunnen zo weer weglopen, ze hebben immers niet voor de voorstelling betaald. Maar dat is juist de uitdaging’.

In tegenstelling tot andere deelnemers van straattheaterfestivals beschouwt Joppe zich noch acteur, noch artiest. ‘Ik houd mij niet bezig met het interpreteren van teksten, en artiest is een groot woord. Ik sta liever met beide benen op de grond.’ Hij is gewoon aan het werk. ‘Het gaat om de handstanden en salto’s. Ik zeg geen enkel woord in mijn voorstelling. Dat zou ook lastig zijn, want ik spreek geen talen.’

Na La Chaux-de-Fonds is het Italiaanse Stigliano, nabij Rome, aan de beurt.  ‘Je slaapt weinig, maar dat hoort er nou eenmaal bij, het is mijn job’. Vrije tijd heeft hij nauwelijks. ‘Ik beheer alles zelf : de boekhouding, de promoties en kontakten. Joplada is mijn ding, het heeft me bloed, zweet en tranen gekost.’ Hoe lang gaat hij nog door ? ‘Zolang ik me 100% kan inzetten – het blijft een passie – en mijn armen en benen niet slijten. Daarna ga ik circusconstructies lassen’.

Maar voorlopig houdt Joppe zich nog bezig met zijn Lada. Tot 2007, daarna heeft hij andere stunten in petto.

Geschreven in augustus 2007

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.