Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

12 apr 2010

Excursies met treintjes en kabelbaantjes rondom het Vierwoudstedenmeer

De Vierwaltstättersee (in het Nederlands: het Vierwoudstedenmeer) heeft deze naam omdat het meer zich uitstrekt op het grondgebied van vier verschillende kantons : Luzern, Uri, Schwyz en Nidwald. De Franse naam is dan ook Lac des Quatre Cantons. Het is een gebied waar vele excursies mogelijk zijn in een fantastische omgeving.

De Rütli (in het Frans : Grütli) is de weide waar, volgens de volksoverleveringen, Zwitserland in 1291 ontstond : aan de Vierwaltstättersee sloten de kantons Uri, Schwyz en Unterwalden een fusieakkoord. Elk jaar op 1 augustus is deze weide het middelpunt van de Zwitserse nationale feestdag.

Luzern

Luzern – hoofdstad van het gelijknamige kanton – ligt aan de Noordkant van het meer en kent tal van bekende attracties: de Kappellbrücke is de oudste overdekte brug in Europa. Hij werd gebouwd in 1333, is 204 m lang en binnenin zijn vele 17e eeuwse schilderingen van locale historische gebeurtenissen . De brug werd in 1993 gedeeltelijk door brand verwoest, maar snel weer opgebouwd, het is immers één van de belangrijkste toeristische attracties. Aan de kleur van het hout kun je zien welk gedeelte nieuw is.

Op enkele honderden meters van de Kappellbrücke, direct aan het meer, ligt het moderne kultuur- en congrescentrum, van 1995 to 2000 gebouwd door de beroemde Franse architect Jean Nouvel. Het KKL (Kultur- und Kongresszentrum Luzern) heeft o.a. een prachtige concertzaal met 2000 plaatsen en diverse zalen voor multimedia en 3D presentaties.

Het station – direct bereikbaar vanuit het KKL – is een belangrijk knooppunt van de Zwitserse spoorwegen. Reizigers komen en vertrekken uit en naar alle richtingen, met name vanuit het Noorden richting de Gotthard. Het station kreeg eind vorige eeuw een behoorlijke facelift en het is sindsdien tevens een shoppingcentrum.

Aan de overkant van de Sarnersee, de arm van het Vierwoudstedenmeer waaraan Luzern ligt, bevindt zich het Transportmuseum (in het Duits : Verkehrshaus), een paradijs voor liefhebbers van miniatuurtreintjes, auto’s, vliegtuigen en andere vervoersmiddelen. Het is een zeer populair uitje voor jong en oud; er is tevens een filmtheater, planetarium en conferentiecentrum.

Berg- en smalpoortreintjes

Luzern is het vertrekpunt van het enige smalpoortreintje van de nationale spoorwegen, de Brunigbaan. Het brengt de reiziger over de Brunigpas naar Interlaken. In Alpnachstad kun je uitstappen voor een van de mooiste excursies in dit gebied: naar de Pilatus. Deze berg (2100 meter) is bekend om zijn tandradspoorbaan, de steilste van Europa, met een helling van ruim 48%. Vanaf de Pilatus heb je een prachtig uitzicht over het Vierwoudstedenmeer en de daaromheen liggende bergen. Er zijn uiteraard ook vele wandelmogelijkheden. Je kunt de reis voortzetten met een kabelbaan naar Kriens, een voorstadje van Luzern, en vandaar met de bus terug naar het station in Luzern.

Een andere beroemde berg aan het Vierwoudstedenmeer is de Rigi. Ook hier talloze wandelmogelijkheden, voor de liefhebbers is de top (op 1700 meter) te voet goed bereikbaar. Terug kun je met het smalspoortreintje, de Rigibahn, naar diverse plaatsen in de regio: naar Vitznau met de oudste bergspoorweg (1871, in 1905 als eerste in Europa voorzien van elektrische aandrijving), naar Arth met de Rigibahn-smalspoortrein en naar Weggis met een kabelbaan.

Last but not least:  een uitje naar de Bürgenstock. Hier bevinden zich, op 1100 meter, een paar luxueuze hotels en het is een bekend Kurort en congrescentrum.Vanuit Luzern neem je de boot naar Kehrsiten om vervolgens met de kabelbaan of de Hammelschwandlift (de hoogste buitenlift van Europa, 152 meter binnen een minuut!) de berg op te gaan. Kehrsiten is overigens ook bereikbaar te voet vanuit Stansstad.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.