Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

11 apr 2010

Skiën in twee landen: Les Portes du soleil

Skiën in twee landen: dat kan in les Portes du Soleil. Dit is een van de grootste skigebieden van Europa en bevindt zich op de grens van Zwitserland en Frankrijk, ten zuid-oosten van het Meer van Genève.

Dit uitgestrekte skigebied telt 650 km pistes en 228 skiliften, wat vele dagexcursies mogelijk maakt. In totaal 12 plaatsen in Frankrijk en Zwitserland zijn onderling verbonden door kabelbanen, sleep- en stoeltjesliften, die vaak duizenden mensen per uur kunnen vervoeren.

Als je in het Zwitserse dorpje Les Crosets, boven Champery verblijft, sta je al aan de voet van de piste en de stoeltjeslift. Het dorp Champery biedt ook diverse andere activiteiten zoals schaatsen of, typisch Zwitsers (al is het dan wel afkomstig uit… Schotland), curling.

Tussen de dorpen zijn er niet alleen ski(lift)verbindingen, ook kun je, met je skiabonnement, gratis gebruik maken van de skibus. Overal zijn gezellige restaurantjes en bars en op sommige plaatsen muziek op de pistes.

Een zo groot gebied biedt vele mogelijkheden zowel voor de beginnende als voor de gevorderde skiër. Je kunt een dag in dezelfde plaats blijven, maar ook een tocht langs diverse plaatsen maken. Het gebied is zo groot dat je onmogelijk in één dag overal kunt komen. Vanaf sommige bergtoppen heb je prachtige uitzichten – maar daar boven kan het ook flink waaien.

Het bekendste Franse dorp in het gebied is Avoriaz: dit is een autovrij dorp, wel (met name in het weekend), heel druk, maar door de vele stoeltjesliften met groot debiet zijn er nooit meer lange rijen. Het leuke is dat je hier gewoon door het dorp kunt skiën. Niet-skiërs kunnen tochtjes met een soort huifkar maken.

Als je aan het skiën bent moet je oppassen voor een « Jour blanc » , letterlijk vertaald een witte dag. Dit betekent dat er geen zon is ; daardoor zijn hobbels en oneffenheden moeillijk te zien en dat maakt het skiën lastiger. Daarnaast kan het weer snel omslaan in de bergen en voordat je het weet moet je een afdaling maken terwijl de mist je het zicht tot soms maar enkele meters beperkt.

De pistes zijn goed gemarkeerd met paaltjes, houd je hier goed aan. Neem rustig de tijd om aft e dalen. Houd nauwlettend het weerbericht in de gaten en houd je aan de instructies van het personeel.  Aan het einde van de dag worden de pistes een laatste keer gecontroleerd:  de langzame skiers worden begeleid door het personneel.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.