Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

11 apr 2010

Rondje langs de tafel zwitserse lekkernijen

In Zwitserland kun je smullen van plaatselijke lekkernijen. Fondue en raclette zijn de meest bekende. Een rondje langs de Zwitserse eettafel.

Bij het gerecht fondue doe je stukjes stokbrood aan een speciale vork, die je vervolgens in een caquelon (ronde vuurvaste schaal met pook) met een mengsel van voornamelijk kaas en wijn doet. Je hebt diverse soorten: veel gebieden hebben hun eigen kaas (bijvoorbeeld Gruyere of Emmentaler). Hier wordt naar smaak knoflook, nootmuskaat, boleten, peper en kirsch aan toegevoegd. Hierbij drink je witte wijn of thee, absoluut geen bier. Volgens de Zwitsers is bier slecht voor de maag, zelfs erg gevaarlijk zeggen ze.

Een ander typisch Zwitsers gerecht met kaas is raclette. Hierbij doe je plakjes kaas (bij voorkeur de speciale raclette kaas; deze kun je in grote stukken of al gesneden kopen, eventueel met peper of paprika) in een gourmetpannetje dat je op het bijbehorende toestel zet en verwarmt tot de kaas gesmolten is. Ondertussen worden in de schil gekookte aardappelen geserveerd. De gesmolten kaas giet je over een (stukje) aardappel. Het gerecht wordt aangevuld met uien, augurken, mais, champignons en eventueel brood en salade. Met een heerlijk Zwitsers (wit) wijntje erbij smaakt het voortreffelijk !

Een ander soort kaas is de Tête-de-moine. Deze ronde kaas komt uit de Jura en wordt tijdens de borrel geserveerd. Een speciaal plateau met een ronddraaiend mes zorgt voor mooi krullende stukjes kaas. Tegenwoordig ook in Nederland te koop in de grotere supermarkten.

Een ander typisch Zwitsers gerecht is rösti. Dit zijn aardappelen die in de schil gekookt zijn en vervolgens, ontdaan van hun jasje, grof geraspt worden en dan gebakken, eventueel met spekjes of uien. Dit gerecht eet je met salade/groente en vlees, bij voorbeeld Zürcher Geschnetzeltes, dit is kalfsvlees (in kleine stukjes) met een champignonsaus.

Daarnaast zijn er vele zoete gerechten : Magenbrot (honingkoekjes), perenbrood uit Graubünden, Leckerli (koekjes met noten en amandelspijs) uit Bern en niet te vergeten talloze soorten chocolade. Bovendien heeft  iedere streek zijn eigen likeurtjes.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.