Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

11 apr 2010

Franches-Montagnes: fietsen, wandelen, paarden en barbecuen in de natuur

Fietsen en wandelen tussen dennenbomen en door weilanden: het kan in de Franches-Montagnes, een plateau op duizend meter hoogte in het kanton Jura.
 
Het smalspoortreintje Chemin de Fer du Jura brengt de reiziger van La Chaux-de-Fonds naar Le Noirmont, Saignelégier en Tavannes. De fiets mag je in de trein meenemen, er zijn zelfs speciale stallingen voor gemaakt in de wagons.

De fietsers en wandelaars die wat meer uitdaging willen kiezen voor een tocht naar de Mont Soleil (1.291 meter) of de Chasseral, de hoogste berg van het gebied (1.607 meter). Er zijn vele fiets- en wandelroutes uitgezet, met verschillende moeilijkheidsgraden zodat zowel de beginnende als de meer getrainde wandelaar en fietser aan hun trekken kunnen komen.

Barbecuen in de vrije natuur

Een zeer geliefd uitje voor families, vrienden en verenigingen is het houden van een torrée, een soort barbecue in de vrije natuur. Op diverse plaatsen in de Jura vind je een kring van flinke stenen waarbinnen je een vuurtje kunt maken, en als zoiets er niet is zoek je zelf stenen. Vervolgens helpt iedereen met het zoeken van hout en wordt onder het genot van een glaasje (Zwitserse) witte wijn of bier het vuur aangemaakt. Als er voldoende as is kunnen de meegebrachte worsten, aardappels etc. erin worden gedaan of het vlees erboven geroosterd. Ondertussen is er tijd genoeg om gezellig te keuvelen en ruimte genoeg voor de kinderen om zich te vermaken.

 De trots van de Franches-Montagnes

De bevolking van de Franches-Montagnes is trots op haar paarden, die je in elk weiland ziet grazen. De dieren zijn ieder jaar in augustus het middelpunt van een driedaags evenement, de Marché-Concours hippique in Saignelégier. De vele renwedstrijden en shows trekken bezoekers uit alle windstreken. Ook voor de oude paarden wordt goed gezorgd in le Roselet, een tehuis voor ouder paarden. Meer informatie? Kijk op www.philippos.ch.

Op de Raquettes

In de winter zijn de Franches-Montagnes een paradijs voor langlaufers en wandelaars. Sinds een paar jaar is wandelen op raquettes zeer populair en ieder jaar worden er meer parcours uitgezet voor deze voor bijna iedereen toegankelijke sport. Raquettes zijn, zoals het woord het al zegt, een soort tennisrackets die je onder je (berg)schoenen of laarzen doet, waardoor het oppervlak van je schoen wordt vergroot en je niet zo diep wegzakt in de sneeuw. Net als ski’s zijn ook raquettes overal te huur.

Zonovergoten natuurschoon

Een typisch verschijnsel in de hoog gelegen delen van de Jura is dat daar in de winter de zon vaak volop schijnt terwijl de nabijgelegen gebieden onder de 1.000 meter in de mist zitten. Dat levert een fantastisch plaatje op. Op diverse plaatsen zie je een wolkendek boven een meer en daarachter de Alpen aan de horizon.

Feesten op z’n middeleeuws

Naast een mooie natuur zijn er ook vele leuke oude dorpjes in de Jura, bijvoorbeeld het oude stadje St. Ursanne, waar iedere twee jaar in juli een groot middeleeuws feest gehouden wordt. Dit is zeker een bezoek waard!

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.