Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

11 apr 2010

Bezoek eens een ijshockeywedstrijd!

IJshockey is populair in Zwitserland: het neemt een belangrijke plaats in in de sportcultuur.

IJshockey wordt gespeeld door twee teams van zes spelers (een keeper en vijf veldspelers) op schaatsen.  Het is een zeer snelle sport; de vijf veldspelers wisselen elkaar voortdurend af, een shift duurt gemiddeld één minuut. Een team bestaat dan ook uit een twintigtal spelers, maar er zijn er nooit meer dan zes tegelijk op het ijs.

In Zwitserland staat het kwa populariteit op dezelfde voet als voetbal, tennissen en skiën. Het nationale team is net te zwak om zich te kunnen meten aan grote ijshockeynaties zoals Rusland, Canada of Tsjechië, maar sterker dan de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Italie.

De Zwitserse hoofdstad Bern beschikt over de grootste ijshal van Europa: er kunnen meer dan 16 000 toeschouwers in de Bern ArenA. De ijshockeyclub SC Bern heeft een van de trouwste aanhang van het land, en de tribunes zijn dan ook vaak vol.

Een kaartje voor een competitiewedstrijd kost tussen de 20 en 50  franken(12 en 35 Euro), afhankelijk van de plek op de tribunes. Bijna alle (grote) steden hebben een eigen ijshockeyclub en de diverse competitiewedstrijden trekken altijd veel publiek. De Zurich Lions werd vorig jaar zelfs wereldkampioen op clubniveau. Tussen clubs zoals Bern en Zurich bestaat er een behoorlijke rivaliteit !

IJshockeywedstrijden zijn, met name in kleinere steden en dorpen, een gelegenheid voor de bewoners om elkaar te ontmoeten tijdens een avondje uit. Zowel voor als na de wedstrijd kun je een praatje maken bij één van de vele standjes met warme worsten en andere etenswaren.

IJshockeyers worden goed betaald: het is niet voor niets dat goede spelers uit Canada, Tsjechië of Rusland – grote ijshockeynaties – graag naar het Alpenland komen om geld te verdienen. De Zwitserse clubs zijn goed georganiseerd en gestructureerd. In de LNA (eredivisie, geheel professioneel) spelen 12 clubs, in de eerste divisie (LNB, half-professioneel) 10 clubs. Het aantal buitenlandse spelers per club is echter niet onbeperkt : maximaal 3 per wedstrijd in de LNA en twee in de LNB.

Een interessant ijshockey-evenement is de Spengler Cup: dit vriendschappelijke toernooi tussen Davos, 3 buitenlandse clubs en een Canadese selectie vindt jaarlijks tussen Kerst en Oud & Nieuw plaats in Davos. De nationale competitie wordt er speciaal voor stilgelegd. Alle wedstrijden worden live uitgezonden op TV: het niveau is bijzonder hoog door diverse teams uit Rusland of Tsjechië die eraan meedoen. Voor spelers is het een unieke kans om zichzelf in de kijker te spelen en eventueel een contract af te dwingen.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.