Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

11 apr 2010

Bergwandelingen, fietsen en waterplezier in de Chablais‏

Droom je van een gevarieerde en sportieve vakantie? Ga dan naar Le Chablais, ten zuidoosten van het Meer van Geneve. Er is daar voor elk wat wils.

Het meer van Geneve, het grootste meer van Europa, biedt vele mogelijkheden om te watersporten: surfen, zeilen of simpelweg zwemmen. Tussen Le Bouveret en Villeneuve, aan de oostkant van het Meer van Genève liggen talrijke campings in een fantastische omgeving omringd door bossen en bergen. Een voorbeeld : Camping Rive-Bleue in Le Bouveret ligt aan het meer en heeft vele faciliteiten zoals zwembad, restaurant, kinderspeelplaats en dierenparkje.

Het dorpje Le Bouveret, gelegen aan de grens met Frankrijk, wordt ook wel eens de Port du Valais (letterlijk vertaald: haven van Wallis) genoemd. Het is bekend vanwege het Swiss Vapeur Park, een park met miniatuur stoomtreinen. Geweldig voor kinderen! En als het een dagje slecht weer is kun je je pret op in Aquaparc, een tropisch zwembad.
Toppen van bergen spreken altijd tot de verbeelding. de minder en meer getrainde wandelaars kunnen in Le Chablais hun plezier niet op: er bestaan talloze excursies om en naar bergtoppen.  Les Jumelles (letterlijk vertaald: de tweelingen) zijn een originele: Deze twee puntige rotsen lijken op elkaar als twee druppels water. Een andere leuke tocht is een bergwandeling naar het meer van Tanay (1400 meter). Het water is, zoals bij elk Alpenmeer, heel helder en zuiver.
Geen zin in vermoeiende wandeling de hoogte in? De Rochers-de-Naye (2000 meter), zijn vanaf Montreux in 55 minuten bereikbaar met een steil tandradtreintje. Op de top heb je een geweldig uitzicht op het Meer van Genève en op de omringende bergen. Bij goed weer is de Mont-Blanc zichtbaar.  Er zijn vele wandelpaden, een Alpentuin en een marmotten-paradijs.
Ben je een echte Nederlander en wil je fietstochten maken zonder te veel hoogteverschil? Het Rhonedal biedt talloze mogelijkheden. De Chablais is het gebied waar de Rhone het Meer van Geneve instroomt. Je kunt vele excursies maken, zoals het Labyrinthe (doolhof gevormd door heggen) in Evionnaz. Leuk voor de kinderen, en volwassenen ! Het is een geliefd bedrijfsuitje. De rivier de Rhone vormt in dit gebied de grens tussen de kantons Vaud (oostkant) en Wallis (westkant).
De stad Montreux, aan het meer van Geneve, is bekend door zijn jazzfestival, dat elke zomer in juli plaatsvindt, en bezoekers uit heel Zwitserland en daarbuiten trekt. Aan de oever van het meer kun je flaneren langs de vele kraampjes en er vinden concerten in de open lucht plaats. Montreux is (overdag) vanaf le Chablais makkelijk bereikbaar per fiets. Aan het meer staat een standbeeld van de beroemde Queen-zanger Freddy Mercury !

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.