Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

5 apr 2010

Tessin: zacht klimaat, mooie meren en pittoreske dorpjes

Tessin is het enige kanton in Zwitserland waar Italiaans de enige officiële taal is. Niet alleen door de taal verschilt het van de rest van Zwitserland, door zijn ligging aan de zuidkant van de Alpen heeft het een zacht klimaat, net als het noorden van Italië. Volop mogelijkheden voor excursies.

Het kanton is genoemd naar de rivier de Ticino. In het noorden zijn vooral bergen, het zuiden heeft prachtige meren, met palmbomen en pittoreske oude stadjes.

Bellinzona, de hoofdstad van het kanton Tessin

De hoofdstad Bellinzona ligt in het noordelijke gedeelte en heeft een mooie historische binnenstad. Bekend is de carnavalsweek Rabadan. Al meer dan 140 jaar verandert de stad in die week in de “hoofdstad van wilde pret”. Volgens de Romeinse rite begint het carnaval op donderdag met het overhandigen van de sleutels van de stad aan Koning Rabadan. Daarna begint het feest : www.rabadan.ch

De grootste stad van het kanton is Lugano, gelegen in een baai aan de noordkant van het gelijknamige meer en omgeven door talloze bergen met schitterende uitzichtpunten. Het is niet alleen een belangrijk financieel centrum maar ook een stad met parken en bloemen, grote huizen en mooie gebouwen en niet te vergeten vele musea. Je kunt er heerlijk flaneren langs het meer met z’n vele palmbomen en boottochtjes maken naar schilderachtige plaatsjes. Dankzij het milde klimaat is Lugano vooral in het voorjaar als de camelia’s bloeien, een populaire bestemming voor vele toeristen.

In september trekt het filmfestival van het nabij gelegen Locarno vele bezoekers. Deze stad ligt aan het Lago Maggiore, en is vanuit West-Zwitserland en Italie bereikbaar via het Centovalli-dal, ook wel het dal der 100 dalen genoemd, via een pittoresk smalspoortreintje.

Beroemde architect

Vanaf Paradiso, een voorstad van Lugano, ook aan het meer gelegen, kun je te voet of in 10 minuten per kabelbaan naar de Monte San Salvatore vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de omgeving. Op de top staat een kerkje, die ooit gebruikt is voor de Britse tienerserie ‘Mission top secret’.

Gandria

Gandria is een middeleeuws vissersdorpje aan het Meer van Lugano en behoort tot een van de mooiste van Zwitserland. Het Franstalige tijdschrift ‘L’Hebdo‘ plaatste het dorp in 2008 in haar Top-10 van de mooiste dorpjes van het land.

In Melide, aan het meer vlak voor de grens met Italië, ligt het « Swiss Miniatur” park, het Madurodam van Zwitserland. Het is makkelijk te bereiken met de trein en met de auto (het is gelegen aan de snelweg). Het is een labyrint van wegen en treinen en alle beroemde gebouwen van Zwitserland zijn er op kleine schaal (1:25) te zien.

De wereldberoemde architect Mario Botta werd geboren in Mendrisio (1943) en woont nog steeds in Tessin. Een zeer aanbevelenswaardige excursie is die naar de Chiesa Santa Maria degli Angeli, een kerk ontworpen door Mario Botta. Vanaf Rivera, ten noorden van Lugano, brengt een kabelbaan je naar Alpe Foppa (1530 m) waar je een bezoek aan de beroemde kerk niet kunt overslaan. De kerk, gebouwd tussen 1992 tot 1994, heeft een heel bijzonder modern design, zeker voor een gebouw dat gewijd is aan gebed en meditatie. Hij is gedeeltelijk in de berg gebouwd en heeft schilderingen van Enzo Cucchi. Vanaf deze schitterend gelegen kerk kun je een prachtige wandeling maken naar de Monte Tamaro (1961 m) en vandaar over de bergkammen, met fantastische uitzichten over de Alpen en de meren, naar Monte Lema (1620 m). De wandeling duurt ongeveer 4:30, goed schoeisel vereist ! Van Monte Lema brengt een bus je langs wegen met haarspeldbochten terug naar Rivera.

*Geschreven voor www.vakantie.nl/zwitserland.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.