Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

17 mrt 2010

Een stap richting 2.0.

Het  is een hele omslag: ik ga sociale netwerken professioneel inzetten. Om te beginnen een nieuw Twitter-account, naast het huidige bestaande.

April vorig jaar sloeg ik aan het twitteren, en werd steeds fanatieker. In het begin was het gewoon leuk, je bleef in contact met je studiegenootjes (met de mobiele functie wordt het het nieuwe sms’en), maar naarmate ontdekte ik de vele functies van het sociale netwerk: je laat er weten waar je mee bezig bent, dialogeert, discussieert en je kan je tweets in een handopslag aan je Hyves- en Facebookaccount koppelen. Handig, omdat je je zo nog meer profileert.

Waarom een nieuw Twitter-account?

Werkgevers spitten tegenwoordig heel internet door op zoek naar informatie over hun potentiële werknemers. Op mijn Twitter-account staat informatie die hen niet aangaat, en wel voor eeuwig op dat account te vinden is. Sommigen lezen hier overheen, maar anderen niet; als werkzoekende moet je je kansen vergroten en dus is een nieuw account noodzakelijk. Potentiële werkgevers lok ik naar mijn professionele account.

Verder is het voor jezelf handig om twee gesplitste netwerken op te bouwen. Je creëert in feite je eigen professionele en privé-community. Het is een noodzakelijke stap, de twitter-lists zijn niet toerijkend. Met email doe je het zelfde: iedereen heeft een email voor werk- en privédoeleinden. Je professionele netwerk is – al kan het af en toe wel – niet geinteresseerd in de grapjes die je rondstuurt, of welke maaltijd je kookt. Zelf vind ik het, met alle respect, af en toe irritant om te lezen in welk stadium van zijn leven iemand zich bevindt. Dat kan een werkgever niet boeien.

Wat betekent deze omslag in de praktijk? Het oude Twitter-account – met meer dan 200 followers – blijft bestaan, onder een nieuwe naam.  Het professionele krijgt de oude benaming toegediend. Een hele verhuizing dus: het nieuwe account neemt de koppeling aan Facebook, Hyves en LinkedIn over.

Regels

Voor het gebruik van mijn professionele twitter-account bestaan er enkele regels:

– Niet meer dan 10 a 15 tweets per dag. Omdat deze Tweets op mijn site staan maakt het de boel overzichtelijk. Waar heb ik mij vandaag mee beziggehouden? Voor de bezoeker van de website, waarin het account wordt geintegreerd, is dit handig.  De twitterfeed wordt in feite een nieuwsbalk.

– Uit deze 10-15 tweets heeft 80% een professionele inslag: link naar een door mij gemaakte productie of een interessant artikel dat ik online gelezen heb. De resterende 20% heeft een originele, persoonlijke invalshoek. Bijvoorbeeld vermelding van deelname aan een tennistoernooi. Dat zijn leuke feitjes. Zonder in details te treden.De daily fotoblog wordt aan het privé-account gelinkt.

– Linkjes die interessant zijn voor mijn privé-followers plaats ik eveneens op m’n privé-account.

– Nooit ‘ik’ gebruiken in een tweet (ook niet op je privé-account): twitteren doe je net zoals bloggen sowieso in je eigen naam. ‘Ik ben een artikel aan het schrijven’ is een pleonasme. Houd het op ‘Artikel schrijven’, het scheelt meteen een paar letters. Een sollicitatiebrief begin je ook nooit met ‘ik’.

– Altijd een linkje plaatsen: naar een eigen gemaakt artikel, of een productie die je interessant vindt. Dat is de kracht van het netwerk: de crossmedialiteit, het linken naar andere pagina’s.

– Gezien mijn internationale interesse plaats ik af en toe een tweet in het Frans, Engels of Duits.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.