Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

17 nov 2010

Het mooiste uitzicht van Franstalig Zwitserland

Le Moléson is de hoogste berg (2000m) van het kanton Fribourg. Het is een leuk uitstapje voor wandelaars, klimmers en skiërs. Men zegt dat je hier het mooiste uitzicht van Franstalig Zwitserland hebt. Deze berg bevindt zich in het gebied ‘La Gruyère’, waar de wereldberoemde kaas wordt gemaakt.

De weg naar boven kan in de zomer wandelend (goed aangegeven, je kunt vanaf diverse punten beginnen, en terug met OV, afhankelijk van je conditie) of geheel met (openbaar) vervoer. Met de auto rijd je naar Plan-Fancey (het makkelijkste te bereiken vanaf Bulle ) op 1100 meter hoogte. Vervolgens ga je met de kabelspoorbaan en kabelbaan naar de top op 2000 meter hoogte. In de zomer elke twintig minuten. Er wordt gewerkt aan een nieuwe kabelbaan, die in 2011 gereed moet zijn en meer mensen kan vervoeren.

De bergtop Le Moléson (2000 meter hoog) bevindt zich tussen het Zwitserse Mittelland (plateau) en de Alpen. Vandaar dat het uitzicht gevarieerd is. In het Westen het dorpje Bulle, het Mittelland en aan de horizon de Jura. Aan de Zuidkant toppen met eeuwige witte sneeuw, en daarvoor het Meer van Geneve. Aan de Noordkant het Mittelland en het Gruyère-meer, dat zijn armen ver uitstrekt. Dit is de monding van de rivier ‘la Sarine’, die tevens de symbolische grens tussen Franstalig en Duitstalig Zwitserland vormt.

Op de top van de vrije steile Moléson is een restaurant. In de winter is het een klein maar fijn wintersportgebied, zonder het massatoerisme van de bekende skioorden. Een wandeling met raquettes (dit is schoeisel met extra grip speciaal voor in de sneeuw in de vorm van een racket, vandaar de naam) aan je voeten behoort ook tot de mogelijkheden. In het Parc de Loisirs (zomers, zeer geschikt voor families met kinderen) is er oa een bobbaan, een midgetgolf en andere ontspanningsactiviteiten. Niet te missen: een chalet uit de 17e eeuw waar op de ambachtelijke ouderwetse manier kaas wordt gemaakt.

Omgeving

Het oude stadje (IXe eeuw) Bulle is de hoofdstad van het district ‘La Gruyère’ en heeft het Musee Gruyeriéen, over de plaatselijke cultuur. Het dorpje is per smalspoortreintje te bereiken vanaf Palezieux op de spoorlijn Lausanne – Fribourg (Let wel: de intercity’s Lausanne – Fribourg stoppen hier niet!) of vanaf Romont. Je rijdt langs het dorpje Chatel St. Denis in een vrij vlak gebied aan de voet van de Alpen. Het leent zich uitstekend voor wandelingen en fietstochten (weinig hoogteverschil) in een verrassende natuur.

Ietsjes verderop naar het Noorden bevindt zich het dorpje Gruyère en het gelijknamige meer (Lac de Gruyere) die zijn armen ver uitstrekt. Het is de monding is van de rivier la Sarine, die de symbolische grens is tussen Franstalig en Duitstalig Zwitserland. Het dorpje Gruyère is wereldberoemd om zijn kaas: er is een kaasmakelij waar je kunt zien hoe deze gemaakt wordt.

Lausanne – Bulle        auto Openbaar vervoer

Fribourg – Bulle          auto Openbaar vervoer

Lausanne – Gruyere  auto Openbaar vervoer

Fribourg – Gruyere   auto Openbaar vervoer

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.