Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

30 jul 2010

De file: van verwonderlijk fenomeen tot dagelijkse ergernis

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=KxKiB25xpuk[/youtube]

Dagelijks heeft autorijdend Nederland er mee te maken: files. Vooral in de ochtend en avondspits. Dit fenomeen was enkele tientallen jaren geleden nog iets nieuws: men had dit nog nooit meegemaakt. De eerste melding was in 1955.

Volgens Rijkswaterstaat is er sprake van een file wanneer het verkeer over tenminste 2 kilometer niet sneller rijdt dan 50 kilometer per uur, maar doorgaans wel sneller dan 25 km/h.  Stilstaand verkeer vindt plaats wanneer er over tenminste 2 kilometer minder dan 25 km/h wordt gereden.

Op maandag 29 mei 1955 is het druk op de weg. De rotonde Oudenrijn, ten zuidwesten van Utrecht, wordt overspoeld met auto’s dagjesmensen: het is Tweede Pinksterdag.  In tegenstelling tot nu is Oudenrijn nog maar een rotonde met twee rijstroken. Te weinig voor het vele verkeer dat er op die dag was: de eerste file uit de Nederlandse verkeersgeschiedenis (de wachtrijen van diligences aan de poorten van de steden daargelaten) is een feit.  De rijen auto’s zijn 2 kilometer lang.

De Veluwe en de bollenvelden waren de toeristische trekpleisters die de file deden ontstaan. Nederlandse gezinnen uit de Randstad hadden massaal koers gezet richting Veluwe en Duitse families kwamen naar het westen om de bloemenvelden te bewonderen. Toen de karavanen elkaar vlakbij Utrecht kruisten, ging het mis. De rotonde bij Oudenrijn kon de ongeveer 50.000 auto’s niet meer verwerken.

De eerste file zorgde voor veel bewondering en verwondering. De mensen waren verbaasd dat de auto’s vaststonden. Maar er was ook trots, want dit betekende dat Nederland met al die auto’s een modern land was geworden.

Deze file was de aanleiding voor Rijkswaterstaat om verkeerslichten te plaatsen op het knooppunt Oudenrijn. Maar met de bevolkingsgroei en het toenemende aantal auto’s (in de jaren 60 werd de miljoenste auto verkocht) bleek dit niet voldoende: Oudenrijn werd in 1967 een klaverblad, waar de A2 en de A12, inmiddels omgedoopt tot snelwegen, elkaar kruisten. Het is hiermee het oudste knooppunt van Nederland.

Link: Knooppunt Oudenrijn in beeld

Bron: http://nos.nl/artikel/50580-eerste-file-50-jaar-geleden.html

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.