Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

22 jun 2010

Overzicht van zomerse evenementen in Zwitserland

De zomer staat voor de deur, en dan is er in Zwitserland weer van alles te doen : een overzicht van de belangrijkste venementen.

Van 4 t/m 17 juli vindt in Montreux het Jazz festival plaats. De concerten van Norah Jones en Phil Collins zijn al uitverkocht, maar er zijn tal van kaarten voor overige concerten beschikbaar: mocht je de prijzen te hoog vinden (meestal tussen de 60 en 100 euro), dan kun je altijd nog genieten van de sfeer aan het meer van Geneve. Hier vinden talloze concerten en activiteiten plaats, en er zijn talloze kraampjes.
 
Nog meer Jazz: van 23 t/m 31 juli komen artiesten zoals James Morrison, Melanie Fiona en Sinead o Connors naar Luzern voor het Blues Ball’s festival

 

Het Paleo Festival is een populair rockfestival, dat jaarlijks 200 000 bezoekers naar Nyon, tussen Geneve en Lausanne, brengt. Bekende artiesten zoals Motorhead, Le Peuple de l’Herbe, Laurent Garnier, Jamiroquai en Indochine zijn er verspreid over zes dagen. Het festival is uitverkocht, maar op de site kun je t/m 11 juli  kaartjes krijgen of ruilen, en op de ochtenden van het evenement zelf worden er op internet nog enkele kaartjes verkocht.  
 
Het Gurtenfestival vindt van 15 t/m 18 juli plaats nabij de hoofdstad Bern. Er komen gerenommeerde artiesten op af. 

 
Stadsfeesten in Lausanne en Genève
 
Het Festival de la Cité in Lausanne is een vijfdaags straattheaterfestival. Het hele centrum staat vol bars en kraampjes en de theatervloeren zijn verspreid over de stad. Het vindt plaats begin juli.

 
De Fêtes de Genève zijn een jaarlijks terugkerend evenement in Genève: aan het meer zijn talloze kraampjes, kermisattracties en concerten.
Het vindt dit jaar plaats van 29 juli t/m 7 augustus. De gemeente overweegt het evenement volgend jaar te verplaatsen naar een andere datum, omdat wegens de ramadan de vele Arabieren niet zullen consumeren. Het evenement wordt jaarlijks afgesloten met een spetterend vuurwerk !  


1 augustus is de Zwitserse nationale Feestdag: overdag zijn er diverse festiviteiten, waarbij de brunch à la ferme de laatste jaren zeer populair is. Vele boeren nodigen de plaatselijke bevolking en de toeristen uit voor een brunch, bestaande uit veelal eigengemaakte specialiteiten (brood, kaas, jam, taarten..).  

’s Avonds is er in bijna ieder dorp of stad vuurwerk. Ook lampionoptochten (voor kinderen) zijn populair. In bergdorpen worden er op de omliggende dorpen vuren aangestoken. 


In Avenches, een Romeinse stad aan de zuidkant van het Lac de Morat/Murtsensee vindt in augustus in de Romeinse arena het Rock-oz-Arenes festival plaats. Vier dagen lang zijn er concerten van diverse (met name franstalige) artiesten. Ook het Opera festival is populair: het trekt begin juli (2 t/m 16) meer dan 600 000 mensen. Daarnaast is er nog de Aventicum parade, een zang-, dans- en muziekfestival dat het eerste weekend van september (2-4) plaatsvindt.  

 


 
Nog meer klassiek: het Verbier festival
Dit gerenommeerde skidorp trekt in de tweede helft van juli vele artiesten.


La Plage des Six-Pompes in la Chaux-de-Fonds is het grootste straattheaterfestival van Zwitserland: het trekt troepen uit heel Europa naar deze stad in de Zwitserse Jura (begin augustus 

 

). Het publiek bepaalt zelf hoeveel zij de artiesten geven, vrijwilligers komen na afloop van de voorstellingen met hoeden langs. Het duurt zes dagen en trekt jaarlijks tussen de 100 000 en 200 000 bezoekers.
 
Het tweede weekend van augustus vindt iets verderop, in Saignelegier, hoofdstad van de Franches-Montagnes, het paardenfestival Marche-Concours plaats. Dit evenement staat geheel in het teken van het paard: tentoonstellingen, demonstraties en renwedstrijden.

Filmliefhebbers kunnen de hele zomer terecht bij de diverse open air cinema’s. Bij schemer start de voorstelling, aanraders zijn de steden aan een meer: zoals Neuchatel (juli), Biel, Lausanne en Murten.  

*Bij sommige evenementen bieden de Zwitserse Spoorwegen korting op de combinatie treinreis- en toegang. Het is sowieso aangeraden om per openbaar vervoer naar de evenementen af te reizen. Er worden meestal extra treinen of bussen ingezet.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.