Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

18 jun 2010

Griftpark, een groene oase op een giftige bodem

Het is moeilijk in te denken, maar wat vandaag de dag een groene oase midden in de stad is was vroeger een industrieel terrein. De gasfabriek Wittevrouwen heeft haar sporen achtergelaten in de grond van het Griftpark.

De Gasfabriek Wittevrouwen heeft van 1860 t/m 1960 aan de Blauwkapelseweg gestaan. Er werd steenkoolgas uit de bodem gehaald. In 1979 is men begonnen met de aanleg van een park: deze werd echter in 1980 tijdelijk stilgelegd omdat de grond verontreinigd bleek:  in een gebied van 10 hectare groot zijn olie, cyanide, koolwaterstoffen en teerachtige stoffen in grond en grondwater aangetroffen. De grondverontreiniging zit 35 meter diep en die van het grondwater tot wel  50 meter.

Afvalproducten verontreinigden de bodem en bewoners eisten een schone grond. Tussen 1993 en 2002 is er een uitgebreide bodemsanering uitgevoerd.

In 1999 is het Griftpark geopend 9zie foto hiernaast).  In de Volksmond wordt het ‘het Gifpark’ genoemd. Officieel heeft het park deze naam gekregen omdat het riviertje de Grift er langs loopt. De aanwezigheid van giftige stoffen zijn vanaf de buitenkant niet zichtbaar. Dit brengt hoge kosten met zich mee. Een team van specialisten is op zoek gegaan naar besparingsmogelijkheden en een duurzamere procesuitvoering. Dit heeft ertoe geleid dat er slimme verbeterpunten zijn bedacht op het gebied van het onttrekken, zuiveren en transporteren van grondwater en het hergebruiken van regenwater en gereinigd water.

Het Team Nazorg Griftpark heeft voor deze successen in 2009 een prijs gewonnen. Deze prijs, de SIKBeker, is uitgereikt door de Stichting Infrastructuur Kwaliteitsborging Bodembeheer. De jury prees de samenwerking met omwonenden én de kostenbesparing van wel 200.000 Euro per jaar.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.