Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

2 jun 2010

Beroemdheden in de Alpen

Vele beroemdheden kiezen Zwitserland als vakantieoord of verblijfplaats. De plaatsen Verbier en Crans-Montana in West-Zwitserland zijn, evenals Gstaad (midden) en St. Moritz (oosten) zeer geliefd.

De Franse rockzanger Johnny Hallyday kreeg problemen met de Franse fiscus omdat hij naar Gstaad ‘vluchtte’, en zo de Franse belastingen zou hebben ontdoken. In hetzelfde dorp heeft de Frans-Poolse regisseur Roman Polanski huisarrest in zijn chalet : hij is veroordeeld wegens ontucht maar de Zwitserse politie weigert tot nu toe hem uit te leveren aan de Verenigde Staten.

Alfred Henry (Freddy) Heineken woonde tot zijn dood in 2002 in St. Moritz, een van de meest bekende vakantieplaatsen, chique en mondain, gelegen op 1856 m hoogte in het kanton Graubünden, in Oost-Zwitserland. Men zegt dat de zon er gemiddeld 322 dagen per jaar schijnt ! Heineken kleedde zich heel gewoon en onopvallend en werd op die manier niet herkend door de dorpsbewoners. Hij weigerde iets te gaan drinken in de dure restaurants omdat hij de prijzen daar schandalig hoog vond.

De King’s Club zal hij nooit bezocht hebben. Dit is een chique uitgaansgelegenheid waar sterren graag komen. Het Duitse topmodel Claudia Schiffer, Liz Hurley, Kate Moss en Robert De Niro zijn slechts enkele bekende personen die er regelmatig komen om iets te drinken en te dansen. De toegang kost 70 Franken maar dan krijg je twee gratis drankjes, die je met een beetje geluk in gezelschap van genoemde wereldsterren kunt nuttigen.

De Engelse Koninklijke familie, met name Prins Charles, gaat regelmatig skiën in Klosters dat net naast St. Moritz ligt. Samen met het dorp Davos vormen zij een trio elitaire dorpen in Graubünden. Al is het maar omdat er in Davos elk jaar het World Economic Forum plaatsvindt, een belangrijke economische bijeenkomst in januari waar vele wereldleiders komen.

Ook in het chique dorp Verbier, in de Walliser Alpen, maak je kans om beroemde mensen tegen te komen. De zangeres Diana Ross heeft er sinds 2001 een huisje, en sinds 2007 heeft de Britse zanger James Blunt er een chalet. Hij is tevens mede-eigenaar van een stoeltjeslift in het gebied: ook Phil Collins – wonend aan het Meer van Genève – komt er graag skiën.

Crans-Montana is ook zeer in trek bij celebrities. Dit chique dorp op een zuidhelling van de Walliser Alpen is geliefd bij James Bond-acteur Roger Moore, en ook de Canadese zangeres Celine Dion en haar manager en echtgenoot Rene Angelil komen er graag. Het ski-oord, dat feitelijk bestaat uit de dorpen Crans, Montana en Aminona, is dankzij haar ligging heel zonnig.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een comment te plaatsen.