Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

24 okt 2011

Zwitserse rechts-populisten azen op meer macht

Ze zou volgens de peilingen een record aantal zetels halen. Maar de UDC werd maandagmorgen met een kater wakker: ze verloor er zeven. Maar dit betekent niet dat zij macht kwijtraakt.

De rechts-populistische partij is nog steeds de grootste van Zwitserland(25,3%)  al lijkt het effect van haar harde (immigratie)punten de grens even bereikt te hebben. Cynische rekenaars noemen de zetels van de partij de ‘duurste van het land’ (uitgerekend zo’n 127 000 Zwitserse Franken per zetel, een kleine 95 000 Euro), vanwege het grote budget (7 miljoen Franken, 70% van alle andere partijen samen) die het tot haar beschikking had.

Het verlies van de UDC gaat te faveure van centrum-rechts. De Parti Democratique Bourgeois, ironisch genoeg een afsplitsing van de rechts-populisten, scoorde negen zetels, niet slecht voor een eerste verkiezing. Ook de rechts-groenen deden het goed, zij verviervoudigden hun aantal zetels, van drie naar twaalf.  Centrum-rechts wint dus, maar is maar wel versnipperd.

De vraag is hoe deze nieuwe politieke verhoudingen zich gaan uitten in het politieke beleid. Omdat de parti liberal-radical (traditionele liberale partij, vergelijkbaar met de VVD in Nederland) 5 zetels moest inleveren, komt een van haar twee ministerposten in gevaar. En deze zou zomaar in handen kunnen komen van de UDC.   

 De rechts-populisten eisen een tweede zetel op in de zevenkoppige regering, omdat dat meer bij de politieke verhoudingen in het parlement past.  Hun ‘kindje’ de PDB heeft er immers al een plek, verworven na de afsplitsing in 2008. Centrum-rechts is dus al vertegenwoordigd.

Artithmetisch klopt het argument als een bus.  Mocht de UDC een tweede ministerpost verwerven kan zij meer politieke macht uitvoeren. Maar die strijd is verre van gewonnen. Het is immers de vraag hoe het meer conservatief geworden parlement gaat reageren op het zetelverlies van de UDC.  Antwoord op 14 december, dag waarop het parlement de sept sages (de zeven wijzen) (her)kiest. Tot die tijd gaat er flink onderhandeld worden in Bern.

One Comment