Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

30 jul 2010

Hoe de tram op de Biltstraat zou kunnen terugkeren

De Biltstraat. Vandaag de dag razen de bussen met hoog tempo over de busbaan. Al is het altijd een belangrijke verbindingsweg geweest, de straat heeft zijn uitstraling verloren.

De Biltstraat is vanaf oudsher een belangrijke handelsroute tussen Utrecht en het oosten (richting Zeist). De weg is in 1339 bestraat, op kosten van de stad: bewijs dat men veel waarde hechtte aan de verbinding. Het stond destijds ook bekend als ‘Heesenweg’, vanwege de vele hessenwagens (=goederenwagen getrokken door vier paarden) over reden.

In de 19e eeuw (1845) ontstond er een diligencedienst naar Zeist. In 1879 werd de paardentram van de Stichste Tramway maatschappij op deze route in gebruik genomen. Zeist was toen nog maar een uur van Utrecht verwijderd. In 1901 nam de Nederlandse Centraal Spoorwegmaatschappij de lijn in exploitatie. Op 20 juni 1909 reed de eerste tram naar Zeist over een geelectrificeerde lijn. De Gemeente Tram Utrecht reed echter eerder electrisch over de Biltstraat. Dat was op 15 juli 1907 met lijn 4 tot aan de overweg Biltstraat, weet schrijver Toon Steenmeijer.

Foto: de Biltstraat in 1912, met huize de Oorsprong (nabij het de huidige halte Oorsprongpark. Bron: Utrechts Archief).

Vanaf 1925 reden de eerste autobussen in Utrecht: dit was een nieuw beleid van de gemeente. Een tram bleek snel overbodig. In 1938 hield tramlijn 2, die over de Biltstraat liep, ermee op. De tram naar Zeist is begin jaren 50 opgeheven.

De Biltstraat werd een bruisende winkelstraat. Niet voor niets prijkt het op het beroemde monopolybord. Ook Wittevrouwen was een wijk met talrijke winkels van zelfstandig ondernemers. Tegenwoordig zijn zij allemaal opgeslokt door de grote winkelketens. Nog maar 10% van de utrechtse winkels is vandaag de dag van een particulier.

bron: wijkkrantwittevrouwen.nl

Tegenwoordig bestaan er plannen om een tram over de Biltstraat te laten rijden, in het kader van het Hoogstaand Openbaar Vervoer. Gaat de geschiedenis zich herhalen?

2 Comments