Portfolio en Blog van Henk Oldenziel

Crossmedia en 2.0 journalist met expertise in Nederlandse, Engelse, Franse en Italiaanse producties.

23 mrt 2010

Gaat Twitter ten onder aan Facebook?

Status updaten, lijsten aanmaken, netwerk opbouwen. Het kan allemaal op Twitter. Concurrent Facebook biedt dezelfde mogelijkheden. Kunnen beiden naast elkaar bestaan?

De cijfers liegen er niet om: 17% van de internetgebruikers zit op Twitter, 51% op Facebook. Voor marketeers, media en andere professionnals is laatstgenoemd netwerk een veel interessantere markt. Meer kans om hier je doelgroep te bereiken.

Facebook is veel gebruikersvriendelijker: Een berichtje retweeten? Zet het op je eigen profiel door op ‘delen ‘te drukken. Lijsten aanmaken? Ga naar ‘vrienden’ en zet ze in een categorie. Discussieren? Dat doe je onder een statusupdate. Zo worden de ’debatten’ keurig gerangschikt per onderwerp (en het kroeggevoel wordt hiermee ook versterkt). Hashtags zijn overbodig, je raakt de draad van de discussie niet kwijt, zoals dat op Twitter wel eens het geval is. En embedden is veel fijner dan steeds naar tinyurl.com gaan om een url-adres in te korten.

Maar Twitter is nog wel een leven bekoren. Zelf heb ik een ‘netwerk’ van 200 mensen op mijn (privé)-Twitter. De meesten van hen hebben een account op Facebook, maar zijn hier niet denderend actief. Allemaal, net zoals ik trouwens, meegeslurt door de Twitter-hype. En aan mijn professionele-account ga ik de komende tijd nog veel plezier beleven.

Het zal nog wel even duren duren voordat Facebook Twitter weggedrongen heeft, zoals ik dat op lange termijn verwacht. De ene blijft groeien, de andere stagneert. Facebook heeft (in absolute cijfers) zelfs google weggedrongen qua bezoekersaantallen, en het aantal accounts blijft maar groeien. Facebook is een must, Twitter een pré.

One Comment